Doorgaan naar artikel

‘Op eind toch hoger buisje nodig’

Dankzij goed najaarsweer had het zo energiezuinig mogelijk telen, vanwege de hoge gasprijzen, geen grote nadelige invloed op de productie van de pepers en snackpaprika’s.

Pieter Boekestijn van Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande: “De natuur doet het dan nog, qua doorkleuring. We hebben echt wel alles eraf gekregen. Terwijl je de pepers steeds eraf had proberen te kijken als het regenachtig weer geweest zou zijn. Maar op het eind van de teelt was het wel klaar en moest er toch nog wel even een iets hoger buisje in. Want het seizoen kun je niet foppen. De zon komt later op, en dus duurt het langer voordat de kas opwarmt. Het gewas gaat dan toch te veel natslaan.”

Substraat droog trekken

De kokosmatten heeft Boekestijn over het algemeen goed droog weten te trekken tegen het einde van de teelt, zodat er niet te zwaar gesjouwd hoeft te worden tijdens de teeltwisseling. “Je hoort het aan het gescheld van het personeel snel genoeg als er toch een hoekje is waar de matten te nat zijn gebleven, bijvoorbeeld doordat er in een vakje een kraan is blijven hangen, of doordat je te snel de zaag erin hebt gezet op een plek waar je het eerst bent begonnen met schoonplukken.”

De nieuwe kokosmatten liggen alweer gereed. Ook zullen net als dit jaar opnieuw kokospotten gebruikt gaan worden. “Voor het recyclen is het daarmee heel erg makkelijk geworden.” Alles, de matten, potten en een klein stukje afgezaagde stam, kunnen volledig bij het groenafval.

We doen alles zelf, ondanks dat het zwaar werk blijft

Teeltwissel met eigen arbeid

Alle werkzaamheden tijdens de teeltwisseling worden uitgevoerd met eigen arbeid, zonder gebruik van een loonwerkbedrijf. Westland Peppers beschikt daarvoor zelf over de benodigde machines. “We doen alles zelf, ondanks dat het zwaar werk blijft. Maar je bent heel flexibel, wat nuttig is omdat wij werken met allemaal kasjes en verschillende soortjes pepers en snackpaprika’s.”

Het gewas wordt met slooptabletten uit de kas gehaald. “Dat is voor ons economischer dan versnipperen. Voor de ene kas zou versnipperen van de planten best prima gaan, maar je hebt ook rassen met ‘kerstbomen’ die je eerst flink moet aanstampen.”

Plaagdruk van rupsen

Qua biologische bestrijding is de teelt naar tevredenheid verlopen. “Al zag je hier en daar toch wel hoekjes met rupsendruk. Ondanks de Trichogramma, waar we het langst mee zijn doorgegaan. We hadden gehoopt dat die het vol zou kunnen houden. Maar in de herfst viel dat tegen. En op het eind van de teelt is het altijd lastig om te beslissen of je voor die paar vraat-gaatjes nog wel nieuwe biologie tegen rupsen moet inzetten. Het voordeel bij peper is daarbij wel dat je niet snel schade aan de vruchten hebt, wat bij paprika eerder het geval is.”

Later starten

De schoonmaak vordert goed. “Eind van deze week (week 47) gaan de eerste witte strookjes al weer de kas in. Dan gaat het de goede kant op.”

Normaal gaat Boekestijn rond de kerstdagen zijn nieuwe teelt planten. Met de huidige hoge energieprijzen doet hij dat echter niet. “Nu poten we toch iets later, pas vanaf de eerste of tweede week van januari.”

Spanje zit nu volop in productie

Spaans product

Omdat er met eigen telers in Spanje wordt gewerkt, is het gelukt een mooie overgang te bewerkstelligen tussen het einde van de Nederlandse teelt en het op gang komen van de Spaanse winterproductie. “Spanje zit nu volop in productie.” De verwachting is ook dat het niet echt problemen met de aanvoer zal opleveren om enkele teelten daar wat langer door te trekken, om het gaatje op te vullen dat straks ontstaat door de iets latere start in Nederland.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Boekestijn

is teler van pepers en snackpaprika's bij Westland Peppers in De Lier en 's-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin