Groenten- en fruitbedrijven moeten vanaf 2025 mestgegevens indienen bij overheidsdienst RVO. Glastuinbouw blijft uitgezonderd.
Nederland heeft een elektronisch mestregister waarin het gebruik en de productie van meststoffen worden geregistreerd. Bedrijven vullen hiervoor gegevens in voor de module Aanvullende gegevens landbouwer (AGL). Zo monitort Nederland het gebruik van meststoffen en wordt advies gegeven aan boeren en tuinders over methoden om het totale gebruik te verlagen en bodemgezondheid.
Mestgegevens delen bij gecombineerde opgave
De groep bedrijven die vallen onder deze regeling wordt nu uitgebreid. Ook bedrijven die niet onder de mestderogatie vallen, gaan vanaf 2025 mestgegevens insturen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat daarvoor een campagne beginnen in de zomer. Straks moeten alle bedrijven die ook de gecombineerde opgave invullen, de mestgegevens aanleveren. De mestgegevens worden terugwerkend ingevuld in januari. Voor januari 2025 is dat dus met terugwerkende kracht over 2024.
Ook kunstmest opgeven
Telers moeten daarin de eindvoorraad van alle mest (ook kunstmest) invullen. Daarbij moet per mestsoort de hoeveelheid en de kilo’s stikstof en fosfaat doorgegeven worden. Ook de aan- en afvoer moet worden opgegeven van andere mest dan dierlijke mest, zuiveringsslib en compost. Ook hier moet voor de hoeveelheid mest en kunstmest de kilo’s stikstof en fosfaat doorgegevens worden. Het best gaat dat gepaard met analyseresultaten van de hele mestvoorraad en de aan- en afvoer. Er zijn ook vastgestelde normen die hiervoor kunnen worden gebruikt.