Informatie over prijzen is niet vertrouwelijk en al zeker niet geheim binnen de agf-markt. Dat blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch tussen twee handelsbedrijven.
Het ene handelsbedrijf claimt dat oud-medewerkers bedrijfsgeheimen deelden door een prijslijst rond te sturen. Dat een prijslijst is gedeeld, is niet een schending van het bedrijfsgeheim, stelt het Gerechtshof. De rechter oordeelt dat dit een gebruikelijke gang van zaken binnen de agf-markt is; klanten spelen leveranciers telkens de prijzen van anderen door, om zo leveranciers tegen elkaar uit te spelen en te bewegen tot lagere prijzen. Zeker als dat historische prijzen zijn van het vorige seizoen is dat geen bedrijfsgeheim, oordeelt ook de rechter.
Geldt ook voor dag- en weekprijzen
Het heeft ook geen zin om de eigen prijsstelling te baseren op een kostenstructuur van een andere onderneming. Elke leverancier heeft zijn eigen kostenstructuur, zeker als het een eigen verpakkingsafdeling heeft. Daarmee is algemeen bekend wat de prijsopbouw is van een agf-product, stelt de rechter.
De prijzen binnen de agf-markt zijn dus doorgaans bekend. Dat geldt voor de dag- en weekprijzen. Op basis van jarenlange ervaring in de agf-markt, geldt dat dus ook voor seizoenprijzen. Het is snel duidelijk wat er door andere partijen wordt geboden, stelt de rechter op basis van verschillende verklaringen van betrokkenen bij de zaak.
Analyse bonenmarkt
In die rechtszaak werd ook een analyse gemaakt van de (import)bonenmarkt. Die is in de laatste tien jaar fors veranderd. In 2015 besloeg de totale bonenmarkt (zoals haricot verts) in Nederland in 2015 24.000 ton en waren er toen twee spelers in de afzet: In 2023 was de totale bonenmarkt (in Nederland) in totaal gegroeid naar 41.000 ton en waren zeker vier grotere spelers op die markt actief.