Doorgaan naar artikel

‘Ook bedrijven op warmtenet compenseren voor gasprijs’

Zolang de warmteprijs gekoppeld is aan de gasprijs is compensatie voor de hoge gasprijs ook nodig voor bedrijven die warmte afnemen.

Dat stelt het warmtebedrijf Ennatuurlijk uit Eindhoven. Dat bedrijf maakt zich zorgen over de warmteklanten, waaronder de glastuinbouwbedrijven het Brabantse Made. De leveringstarieven voor warmte zijn gekoppeld aan de gasprijs. Dat is wettelijk geregeld in de Warmtewet. Nu stijgen ook de kosten voor CO2-rechten en elektriciteit. Verder heeft Ennatuurlijk – naast duurzame bronnen voor warmte – ook aardgasinstallaties om de pieken op te vangen.

Rol ACM

In december komt Ennatuurlijk met de nieuwe warmtetarieven voor verschillende contracten voor 2022. Dat wordt afgestemd met de maximale tarieven die Autoriteit, Consument & Markt (ACM) afgeeft in december. De ACM moet met dat tarief voorkomen dat de warmteprijs boven de gasprijs uitkomt. Teler Harry van Winden meldde eerder deze week dat zijn hudige leveringstarief voor warmte 16 procent onder de verglijkbare acturele prijs voor gasgestookte warmte blijft.

Langere contracten

Bij Ennatuurlijk kunnen afnemers zich minder indekken tegen toekomstige schommelingen dan telers op de gasmarkt. Langrjarige contracten zijn niet mogelijk. Tijdens de periode van de lage gasprijs zouden telers dat langer hebben willen vastleggen. Ennatuurlijk laat weten: “We werken er hard aan om een lange termijn oplossing neer te zetten in het gebied en op dit moment ontbreekt het nog aan deze oplossing en kunnen we daarmee ook geen lange termijn leveringscontracten aanbieden. We bieden wel leveringscontracten op de middellange termijn.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin