Doorgaan naar artikel

Ook aandacht voor vertical farming op Greentech

De Greentech, die nog tot morgen in de RAI gehouden wordt, is er niet alleen voor traditionele glastuinbouw. Ook verticale telers beproeven er hun geluk.

Vertical farming hangt in Nederland en de rest van de wereld aan elkaar van geïnteresseerde investeerders en bevlogen start-ups. Meestal van buiten de agrarische sector. Zoals Ben Pieterse, die met zijn economische en marketingachtergrond zich gisteren toch de Greentech op waagde.

Vertical farmen op teeltmuur

Pieterse runt samen met compagnon Luc de Vries vertical farming start-up Glowfarms in Hoorn. Met hun eigen versie van een gepatenteerd teeltsysteem, waar ze een licentie voor hebben verkregen, telen ze pas écht verticaal: de kruidenplantjes groeien in een vijf meter hoge ‘teeltmuur’. Een teeltmuur die bovendien beweegt.

“Dus niet een meerlaags systeem met rekken en teeltbakken die tot 12 lagen en 9 meter hoog gaan en waar je met allerlei ingewikkelde logistiek zit voor je arbeid en je teeltplanning. En ook lost dit systeem met bewegende plantjes het probleem op van klimaatverschillen op verschillende plaatsen in de teeltruimte”, zegt Pieterse.

Japan en de VS

Pieterse loopt al een jaartje of vijf mee in de wereld van vertical farming en heeft in die tijd internationaal zijn licht opgestoken in Japan en de Verenigde Staten. Ook in Nederland zoekt en vindt hij contacten, zoals op de Greentech in Amsterdam RAI. “Hier is natuurlijk enorm veel kennis over teeltlampen, klimaatinstallaties en plant- en oogstmachines.” Ook zijn er al aardig wat contacten geweest met reguliere kruidentelers, die hun kruiden ‘gewoon’ in een kas telen.

Opgestart met crowdfunding

In de deels middels crowdfunding gefinancierde eerste productielocatie in Hoorn loopt sinds een half jaar een kruidenteelt. En die loopt goed, aldus Pieterse. Goed genoeg om die eenvoudige schaalbaarheid – je zet in een groter gebouw er ‘gewoon’ vijf naast elkaar – in de praktijk te gaan brengen. “We mikken op een farm met een teeltoppervlak van 2.000 vierkante meter, die eind 2022 operationeel is.”

Foto rechts: Het principe van de bewegende teeltmuur is gepatenteerd, Glowfarms heeft het, in licentie, naar eigen hand gezet. 

Grotere vertical farm voor € 4 miljoen

Pieterse beschrijft een vertical farm waar het planten, oogsten en verpakken voor 80% geautomatiseerd moet zijn, met die geheel eigen workflow. Gesprekken met investeerders zijn in volle gang. “We hebben het dan over een investering van € 4 miljoen. Dat gaan we met alleen crowdfunding niet redden.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin