De omstandigheden voor zowel de plukkers als het fruit kenmerken zich tot nog toe door goede omstandigheden.
Het is veelal droog weer met op het begin na niet al te hoge temperaturen, waardoor er doorgewerkt kan worden en het product onder gematigde omstandigheden kan worden weggezet in de koeling. De Conference is binnen en ook de Elstar ligt al grotendeels in de koeling. Dit betekent voor veel bedrijven dat het grootste gedeelte binnen is, aangezien deze twee rassen in Nederland de grootste oppervlakte beslaan.
Piek in arbeidsbehoefte
Het valt niet mee om voldoende plukkers te krijgen. De Elstar en Conference moeten binnen dezelfde periode geplukt worden en dit zorgt dan ook voor een grote piek in de arbeidsbehoefte. Dit betekent in de praktijk dat er 2 à 3 weken grote behoefte is aan arbeidskrachten, die vaak wordt ingevuld door mensen van het uitzendbureau.
Moeilijk te voorspellen
Voor het bestellen van voldoende personeel moet al in een vroeg stadium bekend zijn in welke periode de vruchten geplukt moeten worden. Dit kan van tevoren per ras worden bepaald door middel van de groeigraaduren in combinatie met andere teeltfactoren. De maand van tevoren worden dan ook regelmatig de hardheid, zetmeelwaardes en de brix-waarde gemeten om te kijken hoe de rijping zich ontwikkelt. Echter kan dit door de weersomstandigheden voor en tijdens de oogst nog wijzigen. Dit seizoen viel in het begin bijvoorbeeld de kleuring van de Elstar tegen, waardoor veel telers begonnen in de Conference, waarbij niet naar kleur hoeft te worden gekeken. Door de hitte voor de pluk leek de kleur van de Elstar eerder weg te trekken dan te intensiveren. Door een paar koude nachten was de kleuring uiteindelijk toch goed, maar het geeft wel aan dat de natuur zich anno 2019 nog steeds moeilijk laat voorspellen. Dit houdt het voor zowel telers als adviseurs echter ook weer uitdagend.