Vollegrondsgroenteteler Patrick van Benschop is op 23 september in Noord-Holland met een kraantje geulen aan het graven. “Er is in de afgelopen week wel 100 millimeter gevallen.
Tot donderdag kon hij nog het land op, maar daarna ging het niet meer. “Het water moet nu snel naar de sloten worden afgevoerd.” Behalve de zwaarte van de grond is ook de voorgeschiedenis debet aan de problemen.
Grove peen
Op de zandgrond bij Callantsoog is Van Benschop druk met wortelen rooien. Dat gaat om grove C-peen die zijn compagnon J. C. Bruin Vegetables wast en tot brokken verwerkt. A.N. Boekel zorgt vervolgens voor de afzet. Dit samenwerkingsverband heeft de naam White Gold Farm.
Directe afzet
In week 38 pakte de Waarlander het oogsten van sluitkool weer op. Nu gaat het nog om directe afzet. Benschop: “De handel is stroef. De kool is hard gegroeid, ik denk wel een halve kilo per week.” Meest gevraagd is kool van 2,5 kilo (40 stuks in 100 kilo). “Dat regelen we met plantafstanden. Door ze niet meer ruimte te geven, blijven ze binnen de maat.”
Oogst bewaarkool
In de loop van week 39 begint hij ook in de bewaarkool. “We starten met de rode kool Klimaro, die we ook als eerste hebben geplant. Daarna volgen Colmar, Storema, Storidor. We hebben nog 35 hectare te gaan” De kwaliteit is volgens Van Benschop goed. In tegenstelling tot vorig jaar was de tripsdruk dit jaar laag. Voor bladvlekken en roest zijn nog wel wat middelen beschikbaar.
Omgebouwde dumper
Voor het automatisch oogsten van de kool gebruikt hij de omgebouwde dumper op rupsen, met opvoer-, overpak-, en transportband. “We hebben een paar dingetjes aangepast. Zo goed als met de hand, krijg je het natuurlijk nooit, maar ik ben redelijk tevreden”, reageert Van Benschop. Half oktober kan de oogst van pastinaak en wortelselderij beginnen. Deze ‘vergeten groenten’ zitten in het pakket van White Gold Farm.
Auteur: Marga van der Meer