Jan Meijs in Sprang-Capelle probeert het hele jaar in productie te blijven en afnemers te bedienen, met gemiddeld 3,5 teeltrondes per jaar.
Daarvoor teelt hij een afdeling van 2,4 hectare waar 4 keer per jaar wordt geteeld, waarvoor op 19 december Mystica is geplant. En nog een zelfde oppervlakte met op 3 januari geplante Proloog, voor 3 teelten per jaar.
Meijs: “Helemaal 4 keer telen per jaar komt financieel net niet helemaal uit. En met alleen 3 keer telen in combinatie met een vroege planting loop je op het laatst van de eerste teelt tegen kwaliteitsproblemen aan.”
Traag
Bij de Proloog bloeien er twee vruchten. “Omdat het te donker is geweest, gaat het heel traag. Normaal is begin januari al een vroege plantdatum voor Proloog, maar nu het zo donker is wordt het helemaal moeizaam. Ik maak elke dag foto’s van de gewasstand. Als je die vergelijkt met die van vorig jaren zie je dat je drie dagen achter ligt door de zwakke groei.” Tijdens rondgangen bij collega’s komt Meijs dit jaar ook meer gewasongelijkheid tegen.
Ruimte voor groei
Ook bij de vroegere Mystica is de groei er uit. “Die is wel mals weggegroeid onder folie. Maar nu staat het stil. We wilden rond deze tijd ranken gaan toppen, maar dat hoeft nog niet door de groeistilstand.”
Halverwege week 5 gaat hij de eerste komkommers snijden. “Dat is hoognodig, om het gewas weer wat ruimte voor groei te geven. Eigenlijk hadden we ze er al iets eerder af moeten halen. Maar je hebt een arbeidsplanning gemaakt en ook een planning voor de afzet. Ze zijn bij de afzetorganisatie niet blij als je ineens een vrachtwagen komkommers zou leveren waar ze niets van af weten.”
Foliescherm
Beide kassen beschikken over een beweegbaar schermdoek. Alleen de vroegste teelt is voorzien van een AC-folie. Vorig jaar was nog in beide afdelingen folie getrokken. “Toen was het superzacht weer. Toen viel telen onder folie in de latere planting tegen.”
Voor de start bevalt het foliescherm hem verder prima. “De CO2-opname is veel beter. De huidmondjes staan meer open. Ondanks dat het vochtiger is, heb ik er een heel positief gevoel over.”
Met het huidige koude weer bewijst het folie nog volop zijn nut. Als het warmer wordt, zal het er echter al snel uit gaan. Meijs hanteert geen overbruggingsperiode met steeds meer gaten steken. “Het is rigoureus erin of eruit, alles of niets. Wel trek ik voor het verwijderen eerst het folie boven het pad los, om het gewas een weekje te laten wennen aan het hogere vochtdeficiet.”
Alle licht binnen halen
Het schermdoek in de vroegste teelt gaat rond 7.30 uur open, om alle beschikbare licht binnen te halen. Bij de Proloog gaat het doek boven de 200 Watt instraling open.
“We gebruiken meer gas dan vorig jaar. Nu zitten we iets boven de kuub per week, vorig jaar zaten we daar steeds net onder.”
De etmaaltemperatuur zit net onder de 20 graden Celsius. “Al heb ik eigenlijk als regel dat hij daar niet onder zou mogen komen. Ik hou van een stevige temperatuur. Als het zo koud is, wil het helemaal niet groeien.”
De nachttemperatuur staat op 19 graden Celsius ingesteld, in de ochtend gaat die naar 20 graden. In de namiddag loopt de temperatuur op naar 21 graden Celsius. Op een lichte dag mag er op de dag een graad bij komen.
Drain om gelijkheid te houden
De watergift komt ongeveer uit op een liter per vierkante meter per dag. “Er wordt al aardig gedruppeld. Ik ben begonnen met wat drain om gelijkheid te houden.” Meijs kijkt op de computer en ziet dat er 28 procent drain is gerealiseerd. “Vorig jaar deden we zuiniger met de watergift. Toen vielen de mestcijfers weg. Het gewas at toen alle mest op. Daarom geven we nu iets meer water.”
De mat-EC zit op 3,5. In de vroegste afdeling wordt een hogere EC van 3,9 gerealiseerd. “Straks gaan we daar ook terug naar 3,5. Maar onder het folie wil ik de EC eerst rond de 4 houden, zodat het gewas niet te mals weggroeit en zodat je broeikoppen voorkomt.”
Aangewezen op biologie
De teelt wordt zonder gewasbeschermingsmiddelen gestart, omdat die door resistentiedoorbraak bij de plagen toch niet meer werken. ” Waar je voorheen 10 weken lang geen spint zag nadat je Vertimec had gespoten, kun je die er nu nog hooguit twee dagen mee remmen. We zijn dus helemaal op de biologische bestrijders aangewezen. Je bent er meer geld voor kwijt, maar als je maar genoeg uitzet dan gaat het goed. Als we voor de schimmels niet nog op chemie waren aangewezen, dan zouden we komkommers helemaal biologisch kunnen telen.”
Meijs heeft net de eerste spint gevonden. “Dus gaan we de eerste busjes met phytoseiulus inzetten. We bouwen dat op. Als eerste preventief uitzetten bij de palen. Later, als we meer spint gaan vinden, schakelen we over van strooien naar verblazen.”