Er is weer een nieuw jaar begonnen. Natuurlijk beginnen we dan met een positieve instelling. Na alle commotie over het opwarmen van de aarde werd er dan eind vorig jaar besloten om in 2050 af te stappen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Het is natuurlijk nog de vraag of dit gaat gebeuren en er zijn vele uitzonderingen bepaald, maar iedereen wilde het in voorzichtige woorden op papier zetten.
Een ding is wel duidelijk: Met allerlei uit de hoed te toveren heffingen zal het gebruik van gas in de kas onmogelijk gemaakt worden. Technisch nog een hoop te doen en wat zeker is, is dat de prijs van voedsel omhoog zal gaan. Want ook al zijn er landen waar energiearm geteeld wordt, iedereen zal te maken krijgen met kostenverhogingen, zoals van elektra en kunstmest.
Lichtpuntje van onvermijdelijk besef
Ons voedsel wordt dus duurder en waarschijnlijk schaarser. Het lichtpuntje dat ik zie, is het onvermijdelijke besef dat de groeiende wereldbevolking moet eten en ook nog eens gezond. Het geeft de onmisbaarheid aan van ons vak. Met onze nog steeds groeiende kennis zullen we zoveel mogelijk voedsel moeten produceren en wereldwijd mensen moeten helpen dit te doen.
‘Het geeft de onmisbaarheid aan van ons vak’
Slechts een kleine groep mensen realiseert zich hoe ver wij hierin voorop lopen. En dat kan maar op één manier worden voortgezet: doorgaan op het hoogste niveau met het ontwikkelen van productiemethoden, en vooral met het in de praktijk brengen daarvan, omdat innovaties in die praktijk vaak nog worden doorontwikkeld door heel ons sterke tuinbouwapparaat, van zaadveredeling en kassenbouw tot en met teelt en verpakking. En dit besef zie je gelukkig groeien. De ogen zijn dan vooral gericht op moderne teelttechnieken. En dan hebben wij weer balbezit. Het is alleen wel zaak de juiste tactiek te gebruiken om te scoren. Maar dat we de wedstrijd winnen, is zeker. Ik wens jullie een productief jaar.