Doorgaan naar artikel

Onrust over inkoopeis van Britse retail voor kosten seizoenarbeiders

Britse appeltelers vrezen dat de kostprijs voor een zak appels met 5 eurocent stijgt door nieuwe eisen van Britse supermarktketens. Die willen dat telers de reis- en visakosten gaan betalen voor seizoenarbeiders.

De onrust is ontstaan na een aanscherping van de duurzaamheidsstandaard Smeta, waar Britse supermarktketens een inkoopeis van hebben gemaakt. Smeta is opgezet door Sedex, een ketenplatform en database waarin afnemers hun leveranciers vragen informatie in te vullen over zaken als arbeid. Ook in Nederland gebruiken telers Sedex.

Telers kunnen prijsstijging niet opvangen

In de aanscherping die ingaat op 10 september staat dat telers moeten laten zien dat ze deze kosten vergoeden. Zowel de fruitkoepel British Apples and Pears, als de telersorganisatie National Farmers Union (NFU) vraagt de Britse supermarktketens de eisen niet in te voeren op zo korte termijn.  Eerst moet een nationale aanpassing van de regelgeving voor seizoenswerk worden afgewacht. Ook zou zo’n wijziging pas mogen ingaan na een uitgebreide consultatie van de regelgeving. De fruittelersorganisatie vreest dat de kostprijs hierdoor zeker 5 eurocent per zak appels zal stijgen. Die stijging kunnen telers niet meer opvangen. De Britse fruitteelt kampt met extreem lage marges.

De Britse supermarktkoepel BRC laat in een reactie bij Fresh Produce Journal doorschemeren dat telers hiervoor mogelijk een bijdrage kunnen verwachten.

Effect voor Nederlandse telers minder groot

Nederlandse telers en exporteurs leveren ook aan Britse supermarktketens. Eén grote fruitteler zegt de standaard Smeta niet te kennen. Hij werkt met Grasp, een arbeidsmodule van het certificaat GlobalGAP. Ook Peter Balthus, arbeidsspecialist bij de Nederlandse Fruittelersorganisatie, kent de discussie niet. Voor Nederlandse telers zal zo’n eis ook niet een al te grote impact hebben, verwacht hij. Nederlandse teeltbedrijven hebben Europees personeel in dienst waarvoor geen visa hoeft worden aangevraagd. Ook zijn de reiskosten veel lager dan in Engeland. Bovendien zijn er mogelijkheden in de cafetariaregeling een deel van de reiskosten te compenseren.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin