“Het loopt in de afzet zoals we gewend zijn. In de vakantieperiode was de vraag wat minder, nu trekt dat weer aan. Daarnaast zijn de prijzen voor onze peen die we via Fossa Eugenia afzetten gewoon goed”, geeft Koen in ’t Zandt uit het Limburgse Meerlo op 20 augustus aan.
De productie van het vroegste ras Napoli was volgens In ’t Zandt ‘heel goed’ en ook van het ras Laguna was de productie prima. “Daarvan rooien we nu de laatste en dat is nog mooi op tijd, want als ze nog langer moesten staan, zou de kwaliteit snel minder worden.” Het oogsten van Alliance is net begonnen en daarvan blijkt de productie goed. “Het rare is dat we in Laguna best wel wat uitval door ritnaalden hebben gehad en dat Alliance, die er naast stond, daar veel minder last van had.” Alliance is bij In ’t Zandt Agro terug in het teeltplan. “We hebben die een aantal jaren niet geteeld, omdat die ons wat tegenviel. Collega’s hebben er wel goede ervaringen mee en daarom hebben we het ras dit jaar weer wat gezaaid. Misschien breiden we dat volgend jaar verder uit.”
Uitdagend seizoen
In ’t Zandt noemt het groeiseizoen ‘uitdagend’, maar de wateroverlast viel wel mee. “Sommige (delen van) percelen hebben we helemaal niet beregend, maar sommige ook al twee of drie keer. Echte meeldauw zie je vaak in droge zomers, dus dat valt dit jaar wel mee. Daarentegen zien we nu wel al Alternaria in het loof en daar moeten we dus kort opzitten om het in de hand te houden. De druk van wortelvlieg is dan dit jaar weer niet zo groot.”
Mechanische onkruidbestrijding
De geplande demo met verschillende manieren van mechanische onkruidbestrijding is door omstandigheden uiteindelijk niet doorgegaan. “Dat is jammer, want die kant moeten we zeker op. We hebben zelf wel geschoffeld tussen de rijen, want na het zaaien heeft het wel regelmatig geregend en konden we op sommige percelen niet op tijd het onkruid bestrijden. Op een perceel met veel kruiskruid hebben we daarom geschoffeld en dat is goed bevallen. Alleen is het voor ons de vraag, komt het nou door het schoffelen of is het gewoon omdat kruiskruid na de bloei vanzelf verdwijnt. Toevallig hadden we daar ook wat smaller gezaaid, omdat de zaaikouters vol liepen, dus dat gaf ook meer ruimte om te schoffelen. Nog vragen genoeg dus.”
Toch nog ervaring opdoen
Hij vervolgt: “Wat we samen met een collega nog willen gaan doen is om nog een stukje op verschillende manieren te gaan zaaien. Dan gaat het niet om de wortels, want dat wordt natuurlijk niets meer, maar wel om in die wortels nog wat te kunnen experimenteren met verschillende manieren van mechanische onkruidbestrijding. Zo kunnen we toch nog wat ervaring opdoen, anders zijn we alweer een jaar verder.”
Auteur: Stan Verstegen