Doorgaan naar artikel

‘Ongewoon harde kritiek op gangbaar uit EKO-hoek’

Tussen de keurmerken On the Way to PlanetProof en biologisch zit niet veel verschil in waarde voor milieu. Waar komt de harde kritiek van biologisch handelsbedrijf Eosta tegen gangbaar dan vandaan?

Vooropgesteld: duurzame voeding is één van de hartstochtelijkst bediscussieerde onderwerpen in digitale fora, eettafels, congressen en kranten. Deze blog heeft niet de intentie iets toe te voegen, hooguit te signaleren: de verkiezingen komen eraan. Voor de biologische sector ligt een btw-verlaging voor biologisch op tafel. De trage groeicijfers van biologische consumptie in Nederland lijkt partijen als biohandelsbedrijf Eosta te verleiden tot een ongewoon harde toon over gangbaar.

Oude normaal

Deze week zet Volkert Engelsman, eigenaar van biohandelsbedrijf Eosta zich in een interview in Trouw af tegen personen, het systeem en techniek in de gangbare landbouw. Aalt Dijkhuizen en Louise Fresco, de voormalig en huidige bestuurder van Wageningen Universiteit, moeten met pensioen vanwege hun steun aan het ‘oude normaal’. Dijkhuizen ook vanwege zijn steun aan de boze boeren en Fresco vanwege een commissariaat bij Syngenta. Engelsman zet zich in het verhaal verder af tegen substraatteelt, Led-teelt en de eenzijdige veredelingspraktijk, allemaal onderdeel van het ‘oude normaal’.

Hij verbreedt de discussie tussen gangbaar en biologisch in Trouw door vlees eten daarbij te betrekken en voedselzekerheid voor de wereld. Daarmee lijkt zijn betoog eerlijk gezegd op een discussie aan mijn eigen eettafel. Met grote stappen door de materie en alles erbij halen. Het helpt de discussie binnen groente en fruit niet verder.

Milieuwaarde keurmerken

Engelsman mist bovendien een belangrijk punt. Zware kritiek op gangbare landbouw is moeilijk te rijmen met de keurmerken voor biologisch en gangbaar. Milieu Centraal heeft beide keurmerken (EKO en PlanetProof) evenveel punten gegeven in ‘bijdrage aan milieu’.

Het geluid is ongewoon hard. Ook de biologische koepel Bionext koos ervoor om niet de tegenstelling te zoeken, maar partnerschappen aan te gaan met gangbare partijen. Bionext erkent bijvoorbeeld wel de milieuverrichtingen van On the Way to PlanetProof.

Boze boeren een partner?

Er is een genuanceerder verhaal te vertellen aan consumenten en Engelsman weet dat ook. Zijn jarenlange pleidooi voor een meerprijs voor duurzamere teelt krijgt al navolging. Banken nemen duurzaamheid mee in hun financieringsbeleid. De minister van landbouw wil ook die kant op. In al die ontwikkelingen speelde Engelsman een rol. Hij zou meer aan partnerschappen moeten denken over de grenzen van gangbaar. Misschien zijn boze boeren wel een partner om de extra milieueisen te gelde te maken bij supermarkten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin