Duitse winkelprijzen voor verse groente waren in april meer dan 12% hoger dan voorgaande jaren.
De index voor Duitse groentenprijzen in de winkels was in de recente peiling voor Duitsland nog niet eerder zo hoog. Dat heeft verschillende oorzaken aan de vraagkant door het monopolie van verkoop door winkels na sluiting van de horeca en door krapte op de Europese markten.
De prijzen stegen in maart al fors, maar in april lag het niveau 12% boven de tot dan toe duurste aprilmaand. De meting van het statistische bureau Destatis gaat terug tot 2015. Voor Duitse supermarkten geldt dat de prijs waarvoor klanten groente kopen directer gekoppeld is aan de inkoopprijs dan in Nederland.
Kool, paprika en sla kwamen in de prijspeilingen steeds als duurste naar voren. Vooral kool had met 148 punten een indexwaarde die hoog uitsloeg. Daarmee was kool bijna 50% duurder dan in 2015. De oorzaak was overigens niet alleen corona, maar ook de beperkte aanvoer uit Zuid-Europa door extreem weer eerder in het groeiseizoen.
De hoge prijs voor paprika was ook zichtbaar op de Nederlandse afzetmarkt voor paprika. Ook hier geldt dat een gat in de Zuid-Europese aanvoer de krapte op de Noord-Europese markt versterkte. Supermarkten verkochten 20% meer paprika in april in Nederland. Dat patroon zal in Duitsland mogelijk ook zichtbaar zijn.
Een stabieler beeld is zichtbaar bij fruit. Hardfruit komt veelal uit bewaring en is minder getroffen door verstoorde afzetpatronen. De prijsstijging was er wel, waardoor de prijzen nu ook boven het niveau van april 2018 kwamen, toen het aanbod fruit beperkt was.