Wageningen UR en Phenovation hebben een methode ontwikkeld voor vroege detectie van de tomatengalmijt. Daar is nu nog een groot en duur apparaat voor nodig.
In een door onderzoeksproject, opgezet door Topsector Tuinbouw, zoekt de business unit Bioscience van Wageningen UR naar een betere vroegdetectie van de galmijt. De aantasting door dit plaagdiertje zijn op de plant pas na zo’n drie weken te zien. In die tijd heeft de mijt al genoeg tijd gehad om een enorme populatie op te bouwen.
Als sterren in de nacht
“De onderzoekers van Bioscience deden onderzoek met onze camera’s en kwamen er bij toeval achter dat bij RFP fluorescentiemeting met een bepaald filter de galmijt in het donker oplicht”, zegt Vincent Jalink van Phenovation.
Op die manier wordt zelfs één enkele galmijt op een blad zichtbaar, terwijl het een bijna doorzichtig beestje is, van maar een tiende millimeter groot. Enig nadeel is dat het wel donker moet zijn. “Ze lichten op als sterren in de nacht.”
Kleinere opstelling of handheld
Daarnaast is in het onderzoek deze camera ingebouwd in een erg duur apparaat. Dat is praktisch en economisch niet toepasbaar in een kas. “Wij gaan nu bekijken hoe je dat in een kleinere opstelling of in een handheld device kunt inbouwen”, aldus Jalink. Of tuinders volgend jaar al met zo’n draagbaar apparaat door de kas kunnen, is nog onzeker.
Lees meer over de galmijt en detectie- en bestrijdingsstrategieën in het openingsartikel van het deze week verschijnende Groenten & Fruit magazine.