Doorgaan naar artikel

‘Onderzoek residu-eisen supers groente’

Bovenwettelijke eisen van supermarkten zijn de belangrijkste factor geweest voor het terugdringen van de residugehaltes op groenten en fruit in Nederland.

 

Dat blijkt uit een peiling van het RIVM onder 17 Nederlandse organisaties uit de groente en fruitketen en maatschappelijke organisaties.  Het RIVM onderzocht daarbij de analysegegevens van voornamelijk de voedselautoriteit NVWA tussen 2003 en 2010.

Het RIVM concludeert daaruit dat goed gekeken moet worden naar nadelige effecten van deze bovenwettelijke eisen. Uit de enquète maakte RIVM op dat de bovenwettelijke eisen mogelijk leiden tot een hogere milieubelasting of resistentieprobleem. Telers kiezen mogelijk voor vroege behandeling van het gewas uit zekerheid om later in de teelt niet meer te hoeven ingrijpen. Dat leidt tot onnodige behandelingen. Ook leiden de eisen mogelijk tot het uit de handel nemen van product dat wel degelijk aan de Europese eisen voldoet.

Het percentage groente- en fruitmonsters waarop in Nederland te veel resten van gewasbeschermingsmiddelen zijn aangetroffen, is tussen 2003 en 2010 met 70 procent gedaald. Het RIVM concludeert dat de harmonisatie van mrl-eisen geen grote rol heeft gespeeld bij de voedselveiligheidswinst.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin