Grotere bedrijven moeten een ondernemingsraad instellen. Ook als het personeel daar niet actief achteraan zit. Maar ook op kleinere bedrijven mag het personeel meepraten.
Via medezeggenschap kunnen werknemers invloed uitoefenen op het beleid en de gang van zaken in de onderneming. Anderzijds krijgt de leiding van de onderneming via medezeggenschap belangrijke informatie vanaf de werkvloer. De Wet op de ondernemingsraden (WOR) regelt de medezeggenschap in ondernemingen. Bij ondernemingen waarin in de regel tenminste 50 personen werken, is de ondernemer verplicht een ondernemingsraad (OR) in te stellen. Als het personeelsbestand gedurende het jaar erg wisselt, dan wordt er gekeken of over het gehele jaar genomen in de meeste perioden 50 of meer personen werkzaam zijn.
Verplicht of vrijwillig
Bij een onderneming met 10 tot 50 werknemers is de werkgever verplicht een personeelsvertegenwoordiging (PVT) in te stellen als een meerderheid van de werknemers daar om vraagt. De PVT bestaat uit minstens 3 werknemers. De leden worden rechtstreeks gekozen in een geheime, schriftelijke stemming. Ondernemingen met minder dan 10 werknemers kunnen vrijwillig een PVT opzetten.
De OR of PVT kan bij belangrijke kwesties de achterban raadplegen. De ondernemer moet zorgen dat de OR en PVT leden de tijd en faciliteiten hebben om hun werk te kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld door een ruimte beschikbaar te stellen voor overleg of door het vergoeden van scholing.
Personeel informeren
Voor ondernemingen waar geen OR of PVT is ingesteld, regelt de wet een zogenaamde personeelsvergadering. Twee keer per jaar moet de ondernemer met het personeel bijeenkomen in een personeelsvergadering waarin de algemene gang van zaken van de onderneming wordt besproken. Ook kunnen in deze vergadering zaken besproken worden die het bedrijf aangaan en waarover de ondernemer of werknemers overleg wensen.
De cao’s Open Teelten en Glastuinbouw vragen op diverse onderdelen instemming van een OR of PVT. Denk bijvoorbeeld aan het verschuiven van arbeidstijden, het wijzigen van pauzetijden of bedrijfstijden, een reorganisatie, bedrijfsbeëindiging of bedrijfsovername.