Ik moet u iets bekennen. Als kind van de jaren 60 en tiener in de jaren 70 ben ik niet opgegroeid met het idee dat ondernemers helden zijn. Met het kapitalistisch principe dat ondernemers eerst en vooral gaan voor winstmaximalisatie, scoorde je toentertijd maatschappelijk weinig punten.
En een halve eeuw later is de reputatie van het ondernemerschap, met Donald Trump aan het roer van het Vrije Westen en Elon Musk als zijn anti-bureaucratische sloopkogel, er nou niet direct op vooruit gegaan.
Maar! Toen had ik de kandidaten voor de titel van Agrarisch Ondernemer 2025 nog niet leren kennen. Een ervan wordt donderdag 27 maart als winnaar op het schild gehesen. En dat is sowieso niet onverdiend. Want het zijn allemaal eerzame lieden, meestal jong en zonder uitzondering met het hart op de juiste plek.
Verrassende ondernemersverhalen
Dat vinden wij als tuinbouwkronikeurs bij Groenten & Fruit natuurlijk vooral van onze eigen Jan van Genderen, die de wereld een beetje vrolijker maakt met zijn 8 miljoen kilo aardbeien per jaar. En natuurlijk ook van Herenboer Henk de Boer die Assen gezonder maakt met zijn 20 hectare ‘community supported’ groente en wat natuurinclusief rondscharrelende varkens, koeien en kippen.
Maar wacht, ook de Zeeuws-Vlaamse akkerbouwer Bert de Bruyckere teelt eerlijk spul voor in de agf-afdeling van de supermarkt en doet dat echt niet alleen om er zoveel mogelijk geld mee te verdienen: anders was hij niet ook 40 hectare biologisch gaan telen. De veel lagere winstmarge wordt goedgemaakt door wat hij wint aan kennis over duurzamer telen.
En misschien wel het verrassendst aan de ondernemersverhalen van de genomineerden voor de prijs Agrarisch Ondernemer, is dat van Edward Satkowski. Klinkt Pools, blijkt Amerikaans, maar hij is al sinds zijn zevende Nederlander. Zonder agrarische roots belandde hij op de HAS en zonder de ballast van een tig generaties teruggrijpend familiebedrijf onderneemt hij er wild op los. Zijn biologische kippen, met vrije uitloop naar een 5 hectare groot voedselbos met walnotenbomen en druiventeelt, vindt hij wel het mooist.
Trotse bedrijfsopvolgers
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de oer-Hollandse boerendochters die in de race zijn voor de titel Agrarisch Talent 2025. Zij nemen wél een familiebedrijf over en schamen zich daar niet voor: juist willen ze het mooie verhaal van de Nederlandse boeren en tuinders zo luid en duidelijk mogelijk van de daken schreeuwen. Net als trouwens Folkert Botma, zevende generatie akkerbouwer en groenteteler, die dat mooie verhaal regeneratief en biologisch wil inkleuren.
Met die paar gek geworden miljardairs op de voorgrond denk je na het lezen van de ochtendkrant en het kijken van het avondnieuws soms dat het einde der tijden nabij is. Maar blijf vooral ook onze agrarische vakbladen lezen en je weet beter.