Komkommerteler Koos de Vries heeft na sneeuwschade aan zijn kas tot de tweede planting de tijd om te herstellen of nieuw te bouwen.
Koos de Vries, eigenaar van Drenthe Growers in Erica, hoopt binnenkort een belangrijke knoop door te hakken. Wordt de door sneeuw beschadigde kas van 3,5 hectare gesloopt en nieuw gebouwd? Of wordt de kas hersteld?
De Vries is er zelf wel uit, maar de offertes die hij heeft opgevraagd over beide opties moeten de doorslag geven. Nieuwbouw zou de oorzaak van de sneeuwschade wegnemen voor komende jaren. Het hoogteverschil met andere kassen wordt dan weggewerkt. Die hebben geleid tot ophopingen van sneeuw en dus schade veroorzaakt. De Vries: “Als je de kas herstelt, heb je na een paar maanden nog wat je al had.”
De ingestorte kas was 30 jaar oud. In de kasverzekering is standaard herbouwwaarde opgenomen. Hoewel het veertig jaar geleden was dat een soortgelijke sneeuwschade zich voordeed in Erica had Drenthe Growers dus ook een sneeuwdekking.
Aan verzekeringsvoorwaarden voldaan
De sneeuwjacht zorgde begin februari voor een ophoping van sneeuw tegen een 2 meter hogere kas aan. Dat leidde tot zware schade aan de kasconstructie. De zaak is verzekeringstechnisch zo klaar als een klontje, zegt De Vries. Drenthe Growers stond een week voor de eerste oogst en de temperatuur in de kas was 20 graden. Alles is dus gedaan om de schade te voorkomen. “We stookten 4.000 kuub in het uur. Als het dan niet lukt om sneeuw te smelten, houdt het op”, zegt de teler.
De Vries zag de kas niet inzakken, maar het moet met geweld gegaan zijn. “De goten zijn doorgezakt door de druk. Naar binnen geknikt. Dan is er geen houden aan.” Aan de ‘kopse kant’ is 2.300 meter glas ingezakt en total loss. Dat is 2.300 meter van een kas van 3,5 hectare. Die hele kas is uit productie. Met die schade en temperatuur was de rest van de komkommerplanten in die kas niet meer te redden.
Goed overleg verzekeraar
De Vries had zijn gewas- en kasverzekeringen juist in december geactualiseerd met Interpolis. Een brede dekking voor het hele bedrijf met een laag eigen risico van € 4.000. Dat maakt het nu ook makkelijk om schade af te wikkelen met de verzekeraar.
Een overeenstemming over de vervolgschade is al bereikt. De Vries: “Tot week 21 zijn we verzekerd, die deal is gemaakt. De kas moet eerst klaar zijn. De hele zijkant ligt eruit. De kopgevels moeten vervangen worden. Het is een heidens karwei.” Mogelijk wordt het dus nieuwbouw. De tijd dringt evenwel. Week 21 is de normale teeltwisselingsperiode. Als de kas dan niet is hersteld, is de schade voor de teler.
Referentiekas vervolgschade
De afwikkeling wordt vergemakkelijkt doordat het bedrijf van De Vries een gelijke kas heeft van 3,5 hectare met hetzelfde ras komkommers. Dat is de referentie voor de uitkering voor vervolgschade. “Als we 70 komkommers van een meter snijden voor gemiddeld een kwartje, kun je de berekening maken. Als dat € 0,30 wordt, is de berekening anders, maar dan is dat de uitkering.”