Voedselautoriteit NVWA ziet geen overschrijding in de vondst van thiacloprid in een kritisch aardbeienonderzoek.
NVWA reageert daarmee op een beperkt onderzoek van Pesticides Action Network (PAN) op 15 bakjes aardbeien van verschillende winkelketens in Nederland. Tv-programma EenVandaag besteedde er aandacht aan. PAN wijst op de stapeling van stoffen via residuen. Gemiddeld bevatten monsters residuen van 3,5 stoffen. Ook vonden de onderzoekers thiacloprid in een monster van Jumbo.
Bekijk de video van EenVandaag. Tekst gaat verder onder de video
De normen voor deze stof worden niet overschreden, omdat er mogelijk een relatie is met de opgebruiktermijn die dit jaar afliep, laat NVWA weten. “Het zijn wel lage concentraties, dus het kan zijn dat het middel is gebruikt toen het nog was toegestaan en vervolgens is opgenomen door de plant. Daarom wordt het nu in nog hele lage concentraties teruggevonden.”
SMK wijst kritiek op PlanetProof af
Naast de vondst van de verboden stof, concludeert PAN dat On the way to PlanetProof niet oplevert wat verwacht werd, namelijk minder middelengebruik.
Stichting Milieukeur (SMK) keerde zich al tegen de conclusies van het onderzoek van PAN. In een reactie aan tv-programma EenVandaag schrijft SMK zich niet in de publicatie en onderzoek te herkennen. Het teeltprogramma On the way to PlanetProof richt zich op milieu en niet op voedselveiligheid. “Minder milieubelasting in de teelt betekent niet automatisch minder residu op het eindproduct. Door afwisseling van middelen of een lagere toepassingsfrequentie kan de milieubelasting omlaag gaan, maar het aantal residuen gelijk blijven of zelfs toenemen.” Op termijn zal de focus op geïntegreerde gewasbescherming met minder kritische middelen wel zichtbaar worden in residu in eindproduct, schrijft SMK.
Het onderzoek van PAN is bovendien te klein om er statistisch onderbouwde conclusies uit te trekken, stelt SMK. Ook kijkt het onderzoek volgens SMK niet naar de andere zes duurzaamheidsthema’s van PlanetProof, waardoor de kritiek ongefundeerd is.