Doorgaan naar artikel

NVWA vindt geen zieken na eten AGF in 2015

In 2015 zijn in totaal 406 uitbraken gemeld met 1850 zieken van voedselinfecties en vergiftiging. Daarvan is geen enkel geval terug herleid naar het eten van groente en fruit.

Dat blijkt uit de Registratie voedselgerelateerde uitbraken, opgesteld door het RIVM. De cijfers zijn afkomstig van de NVWA en de GGD’en. De meldingen van beide instanties worden samengevoegd en als een geheel geanalyseerd door het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Conclusies zijn moeilijk te trekken over de veiligheid van groente en fruit. De vraag is ook hoe goed de NVWA zoekt. Bij een onderzoek wordt alleen nog voeding uit dezelfde batch onderzocht en niet langer daarbuiten (bijvoorbeeld voeding dat dezelfde dag is bereid door de verwerker). Een ziekmelding na zeer vermoedelijk het eten van een bakje fruit door de auteur van dit artikel werd in april 2015 niet in behandeling genomen door de NVWA. Dat gebeurt pas als er meerdere mensen ziek worden.

5%

Bovendien stelt het RIVM dat het lastig is voedsel te koppelen aan een uitbraak, omdat er meestal geen microbiologisch bewijs is. Bij negentien meldingen van een voedselgerelateerde uitbraak – waarbij monsters genomen zijn – werd een pathogeen vastgesteld in de voedingsrestanten of omgeving. Dat is 11% van onderzoeken, maar nog geen 5% van de gemelde uitbraken die in behandeling zijn genomen. Het merendeel wordt niet onderzocht. Daarbuiten wordt een onbekend deel niet in behandeling genomen omdat er slechts één melding wordt gedaan.

Dierlijke producten

Waar besmettingen zijn terug herleid ging het om filet americain, rauwe melk, zalm en kip. Bij die laatste zaak ging het om een gerecht op een bruiloftsfeest waar 15 mensen ziek werden.

Norovirus blijkt de belangrijkste veroorzaker van voedselgerelateerde uitbraken, gevolgd door Salmonella en Campylobacter.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin