Doorgaan naar artikel

NVWA mag uit nood Virkon S tegen ToBRFV inzetten

De NVWA mocht het middel Virkon S tijdelijke vrijstellingen geven in de strijd tegen ToBRFV. Een concurrerend middel is niet gelijk.

Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (Cbb). Fabrikant Menno Chemie-Vertrieb GmbH van het concurrerende middel Menno Florades en de Nederlandse distributeur stellen dat de NVWA hen benadeelt. Bij het besluit om vrijstelling te geven aan Virkon S is ten onrechte geconcludeerd dat Virkon S en Menno Florades onvergelijkbaar zijn, stellen zij. Beide middelen neutraliseren het virus.

Inwerktijd

De NVWA heeft als noodmaatregel meerdere keren een tijdelijke vrijstelling gegeven voor Virkon S om transportmiddelen te ontsmetten. Daarvoor heeft het middel geen toelating, maar de korte inwerktijd van het middel was voor de NVWA doorslaggevend. Voor zo’n tijdelijke vrijstelling is het belangrijk dat er geen vergelijkbaar middel bestaat. De NVWA zet beide middelen dus niet op één lijn.

De NVWA heeft het tomatentelers gevraagd. Die gaven aan dat een langere inwerktijd onwerkbaar is op de bedrijven. De NVWA stelt dat Virkon S een inwerktijd heeft van 10 minuten en Menno Florades 16 uur. De fabrikant van Menno Florades en distributeur Royal Brinkman hebben die inwerktijden met ander onderzoek betwist. Ook droegen beide procedurele bezwaren aan voor het besluit, maar de rechter legde deze naast zich neer. De bezwaarschriften tegen de vrijstellingen waren eerder al door het ministerie van Landbouw afgewezen.

Rigoureuze maatregelen

De NVWA liet op de zitting ook nog weten dat het ruimen van hele tomatenoogsten is overwogen als maatregel om het ToBRFV-virus te bestrijden. Vanwege de belangen van de tomatentelers en omdat de meeste lidstaten de afronding van de teelt toestaan, besloot de NVWA tot minder vergaande maatregelen. Een van die maatregelen is het ontsmetten van transportmiddelen in de tomatenteelt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin