Doorgaan naar artikel

‘Nu wind in de rug met aubergine’

“In de eerste paar weken van mei hebben we lekker veel zonlicht gehad. Dat was goed voor de aubergineproductie”, zegt Rob van der Knaap van PandA in Honselersdijk.

In week 20 was de productie 2,5 kg/m2. “Daar waren we na de donkere periode naartoe aan het leven. Bij weinig zonlicht is de productie niet zo hoog.” Vanaf week 18 ligt de productie op 2 kg of hoger/m2. Dat houdt tien weken aan, met soms uitschieters naar boven. “Het kan wel eens 2,8 kg/m2 zijn. Daar zijn we blij mee.”

Fijnere aubergines oogsten

De aubergine worden bewust fijner dan gebruikelijk geoogst. “We hebben meer leveringscontracten voor fijnere sorteringen van 300 tot 400 en 225 tot 300 gram. Van deze sortering moeten we dus de meeste aubergines hebben. De grovere aubergines van 400+ gram gaan naar de groothandel.”

In weken van Hemelvaartsdag en Pinksteren wordt er een dag niet geoogst. “Dat zijn dan moeilijke weken, waarin de vruchten die een dag langer blijven hangen heel snel grof kunnen worden. Gelukkig viel het dit jaar mee.”

Oppassen voor schimmelziekten

“Steeds als het weer omslaat naar regen, moeten we oppassen met een hogere vochtigheid in de kas vanwege mogelijke schimmelziektes. Daarom zetten we iedere nacht van 01.00 tot 03.00 uur de zwavelverdampers aan om dat tegen te gaan.”

Het gewas staat er krachtig op. “Daar zijn we tevreden over hoe de plant er bijstaat. Het nu zaak om plant zo neer te zetten dat we in augustus tot oktober ook nog een goede plant hebben.

Bladluis onder controle

Bladluis is na tweemaal met Verimark te hebben gedruppeld onder controle. Tegen luizen en wantsen wordt nu iedere twee weken een bespuiting uitgevoerd met het biologische middel Neemazal. “Het is een goed middel voor de balans in de biologisch gewasbescherming. Het werkt op de huid van de schadelijke insecten, waardoor ze niet uit hun popstadium komen.”

Wolluis en trips zijn wat meer aan het opkomen in het gewas. Om trips tegen te gaan wordt er iedere week één roofwants Orius per vierkante meter uitgezet. Tegen wolluis worden in de haarden lieveheersbeestje Cryptolaemus montrouzieri uitgestrooid. “We blijven dit doen totdat de bestrijding effectief is.”

Steenwolpotten schoonmaken

Op de steenwolpotten ligt veel blad, dat eigenlijk schoongemaakt moet worden. De benodigde arbeid is daar nu niet voor beschikbaar. “De steenwolpotten zijn bedekt met blad, wat schimmelziektes in de hand werkt. In maart hebben we één kas gedaan, omdat we toen met het personeel daar even tijd voor hadden. Dat heeft goed gewerkt, want we hebben in die kas minder last van aantasting door schimmelziektes. Dit is dan ook een aandachtspunt voor volgend jaar om in het arbeidsschema een vast rondje schoonmaken van de steenwolpotten op te nemen.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob van der Knaap

is aubergineteler bij PandA in Honselersdijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin