Doorgaan naar artikel

‘Nu geen risico’s meer nemen met nachtvorst in fruitteelt’

Met de laatste twijfelnachten – wel of niet beregenen tegen nachtvorstschade? – wil fruitteler Frans van lint geen risico lopen.

Frans van Lint in Montfoort komt net uit z’n bed op de dag voor Koningsdag. “Ik heb even een uurtje geslapen, want het was raak vannacht. Vanaf 3 uur hebben we beregend.” Een app op zijn telefoon wekte hem met de mededeling dat het vriespunt werd bereikt.

“Uiteindelijk is het op de koudste plek -1,1 graad geworden.” Ook de collega’s uit de buurt waren wakker. “We hebben zo’n groepsapp. Vanaf 1 uur kwamen er continu appjes binnen. Dan slaap je niet meer.” Toch was het geen uitgemaakt zaak om te gaan beregenen.

Gestreepte appels wil niemand

“Het was echt een twijfelnacht. Samen met mijn zoon zijn we een aantal keer in de boomgaard gaan kijken. Maar in dit stadium kun je eigenlijk geen risico meer nemen. Op streepjes op de appels zitten we niet te wachten, want die appels brengen niets meer op. Dus hebben we de beregening toch maar aangezet.”

Dat was de eerste keer dit jaar. “Begin april was er ook zo’n twijfelnacht. Die hebben we toch maar laten lopen, want het was erg nat in de boomgaard. Ik denk dat we toen een goede keuze hebben gemaakt.”

Deze eerste keer was het extra spannend of alles goed werkte. “Tijdens het werk rij je wel eens iets kapot, of scheef, maar het viel reuze mee. Een paar kleine verstoppinkjes was alles. Die hebben we eenvoudig kunnen verhelpen.”

Bijen vliegen niet

De peren zijn inmiddels in de afbloei, de appels moeten nog komen. “Die staan gewoon te verpieteren, het is veel te koud. Die hebben een koude neus en wachten nog even.”

Dit wordt volgens Van Lint echt een bijzonder jaar. “De bijen vliegen niet door die kou. We hebben 18 kasten staan, op 21 hectare, we doen er alles aan. Het wordt topsport om er goed fruit aan te krijgen. Maar, de periode na de bloei is wel altijd klaagtijd, hoor. Het is elk jaar weer een verrassing.”

Grootste schurftinfectie tot nu toe

Door de kou houden ook de vlooien zich nog koest. Schurft is echter een ander verhaal. “Afgelopen weekend (week 16, red.) hebben we een enorme infectie gehad. De grootste tot nu toe. Dat kon ook niet uitblijven, met al die regen. Het was toen ook even redelijk warm. We hebben gelijk ingegrepen en gaan maandag nog een keer rijden. Je móét nu schoon zijn. Als je het nu op z’n beloop laat, zit je de rest van het seizoen met de ellende.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Frans van Lint
Frans van Lint

Hardfruitteler in Montfoort (Utrecht)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin