In mei en juni verwerkte Eric Bakker in Waarland wekelijks 40 tot 50 ton bewaarkool. “Het liep vlotjes weg en de kwaliteit was best wel goed.”
Omdat ze in de regen waren geoogst, was de kans op ‘rotstrukken’ vrij groot, maar het is alles meegevallen.” Ook de prijsvorming verliep naar wens, dus al met al sloot Bakker het bewaarseizoen mooi af. Begin augustus is hij aan het ‘hakken’ in zijn vroege kool. “Op ieder perceel is het wel wat door structuur- en waterschade. In de lagere ‘delletjes’ van een perceel staan ze ook minder. Al met al staan ze dus wat ongelijk, maar we snijden toch zo’n 60% 36’ers, 30% 60’ers en nog 10% kilokooltjes”, geeft de Noord-Hollander op 6 augustus aan.
‘Pittig’ schoffelen
Op gebied van gewasbescherming is nog niet veel aan de hand geweest. “Wel hadden we een extra klus aan het ‘vuil’. We hebben ‘pittig’ moeten schoffelen. Op één perceel was het zelfs zo nat dat we er niet op konden om te spuiten. Daar hebben we het alleen met de schoffel moeten doen, maar we hebben het onder de duim gekregen.”
Haspel paraat
Eind mei had Bakker nog 4 hectare te gaan met het planten van bewaarkool. “Begin juni hadden we ze er inzitten. Dat is nog mooi op tijd, hoewel ze daar na weer flink wat water hebben gehad. Maar nu zijn ze goed aan de groei. Wel zie je ze op plekken waar de structuur wat minder is op heel warme dagen nu wat tekenen. In de vroege kool op zandgrond hebben we de haspel staan om als het nodig is water te kunnen geven.”
In de bewaarkool geeft Bakker geen water. “Dat is nog een vrij jong gewas en die hebben nog een tijdje te gaan. Meestal beginnen ze in september kool te vormen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit nu ook gaat gebeuren.”
Extra ‘plof’
De vroege kool van het ras Cyclone kreeg begin juli ‘een extra plof’. “Een bijbemesting met stikstof is nodig om ze aan de groei te houden en die staan op zandgrond waar meer stikstof uitspoelt. We willen daar wel over een week beginnen met snijden.”
Vraag naar kool
De vraag naar kool is in de eerste week van augustus naar wens. “Normaal bellen ze nu niet voor kool, maar momenteel gebeurt dat wel. Het is ook verschillend, want de ene teler is al aan het snijden en een andere nog niet. Misschien komen ze ergens wat te kort of is er even meer vraag, maar de 36’ers en de 60’ers lopen best goed weg.”
Auteur: Stan Verstegen