Het Friese glastuinbouwgebied Waddenglas heeft nog geen zicht op spoedige ontwikkeling.
Glastuinder Hartman uit Sexbierum heeft een optie op gronden in het Friese glasgebied (40 hectare). De teler koos recent voor overname van een bestaand biologisch bedrijf in de Noordoostpolder. Volgens gebiedsmakelaar Auke Zijlstra is de reservering van Hartman nog onverkort geldig. Andere telers zijn ook welkom. “De reservering is oneindig van Hartman, maar als een andere teler komt, krijgt Hartman de eerste keuze.”
De ontwikkeling van Waddenglas lijkt verband te houden met de aanwezigheid van aardwarmte. De lage gasprijs van dit moment houdt die ontwikkeling tegen, zegt Zijlstra. “Er is zeker interesse in het gebied, maar er moet nog een goed tuinbouwjaar overheen gaan, verwacht ik. Eén goed jaar is nog niet voldoende voor telers om nieuw te bouwen.”
De gemeente Franekeradeel, de provincie Friesland en de Dienst Landelijk Gebied (DLG) zijn vorig jaar akkoord gegaan om nog maar een derde van de 145 hectare grond (netto glas) in het plan Waddenglas verder te ontwikkelen tot glastuinbouw. De drie organisaties lijden, door het besluit Waddenglas fors af te slanken, een verwacht verlies van opgeteld 3,9 miljoen euro. Het verlies wordt over de drie organisaties verdeeld, maar pas aan het einde van het project. Uitstel maakt het verlies groter.
De Inspectie Leefomgeving en Transport deed recent onderzoek naar de effecten van landbouw en industrie op het waddengebied. Daarbij zijn de schermregels voor het glasgebied afdoende om voldoende duisternis voor het gebied te creëren, stellen de onderzoekers.