Doorgaan naar artikel

‘Nooit denken dat je alles kunt oogsten’

De frambozen gaan lekker op biodynamisch bedrijf Fruitweelde. Van kiwibes en een aantal bramenrassen neemt Elze-Lia Visser afscheid.

Teler van biologisch kleinfruit Elze-Lia Visser uit Ingen is druk bezig met het oprollen van de kappen boven de bramen. De laatste bramen zijn drie weken geleden geplukt. Ondanks het schaduwdoek tussen de rijen was er eind juli wel volop hitteschade (tot 70% in de ergste week) maar de latere rijpende vruchten zorgden bij Loch Ness voor een goede oogst. De oude draagtakken zijn nu er in hun geheel tussenuit gesnoeid en de fijnere vruchthoutsnoei en het aanbinden volgt later.

Bramenplanten rooien

Bij het andere bramenras Chester viel de aantasting door de bramengalmijt voor het derde jaar vies tegen en dit ras wordt vooral om deze reden nu gerooid. De bramengalmijt zorgt ervoor dat de vruchten deels niet doorrijpen en rood blijven.

Ook een ander stuk bramen wordt gerooid en de eerste voorbereidingen voor de nieuwe inplant zijn gestart. Er worden vanwege de gewenste wisselbouw in de biodynamische teelt geen nieuwe bramen op dezelfde rijen terug geplant. Naar verwachting worden op de vrijgekomen rijen frambozen geplant.

Na acht jaar stopt Elze-Lia Visser met de kiwibessenteelt: te veel snoeiuren. - Foto: Veiling Hoogstraten

Na acht jaar stopt Elze-Lia Visser met de kiwibessenteelt: te veel snoeiuren. – Foto: Veiling Hoogstraten

Herfstframboos lijdt onder suzuki

De oogst van de herfstframbozen van het ras Enrosadira loopt nog steeds door. De suzuki-fruitvlieg is lange tijd beperkt gebleven, maar komt nu flink opzetten tot soms de helft van de oogst. Als het echt te erg is dan wordt alles wat een beetje rood en rijp is voor de jam geoogst, waarna de druk van de suzuki-vlieg even wat minder is.

Hygiënisch werken waardoor aangetaste vruchten niet in de boomgaard blijven is sowieso een must. Innetten ziet Visser niet als optie vanwege het extra vocht en buiten sluiten van bestuivers. Als biologisch teler springt ze er wat nuchter mee om dat door verlies vooraf al wat in te calculeren. “Je moet nooit denken dat je van volle gewassen echt alles kunt oogsten als biologische teler.”

Met de vele sterkgroeiende en rankende scheuten vielen de snoeiuren erg tegen

Gekoelde kiwibessen uitleveren

Visser is bezig om de kiwibessen uit de koelcel uit te leveren. De kiwibessen zijn enkele weken eerder dan hardere vruchten al geplukt. Als je ze rijp van de struik plukt, beschadigen de vruchten. In de koelcel rijpen ze dan daarom na.

Na acht jaar kiwibessen geteeld te hebben, gaat Visser ook afscheid nemen van deze teelt. Met de vele sterkgroeiende en rankende scheuten vielen de snoeiuren erg tegen. En van alle rassen die ze geplant heeft, was er geen enkel ras die voldoende en regelmatig productief was en kwalitatief goede vruchten gaf. Het was ook een gewas wat laat in productie kwam en met ook een enkel jaar een volledige misoogst door nachtvorst. Op een klein stukje na zijn ze nu gerooid.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin