Op 12 en 13 januari is het eerste deel van de komkommers weer geplant bij Groentekwekerij ’t Bleekerven in Asten-Heusden.
Als ras is opnieuw gekozen voor het vertrouwde ras Proloog. Ondanks wat proeven met andere rassen is er tot nu toe nog geen aanleiding gevonden om over te schakelen. De temperatuur staat standaard ingesteld op 18 en 19 graden Celsius, waarbij er op basis van instraling een verhoging in kan komen. Tijn Aarts: “Het is buiten wat zachter geworden. We krijgen het nu makkelijk verwarmd.”
Weinig invlieg plagen
Er is nog niets aan plagen waar te nemen. Met de ramen nog dicht is er nog geen invlieg. En zeker na de afgelopen koude weken is de plaagdruk van buiten nog gering. De komende weken zal er weer biologie uitgezet gaan worden, met de roofmijten calofornicus en swirskii als basis. “Afgelopen jaar zijn we ook begonnen met biologie uitzetten tegen luis. Dat werkt goed.”
Meer groene middelen
Afgelopen jaren is het overigens heel rustig geweest met plagen. Als er ingegrepen moest worden, was dat eerder nodig tegen schimmels. “Er kan gelukkig steeds meer met groene middelen. Je kunt daarmee je plant sterker neerzetten, zoals met wortelversterkers.”
Laatste trossen geoogst
Half februari zullen de laatste komkommers geplant gaan worden, volgend op een herfsttomatenteelt. Van die laatstgenoemde teelt zijn net de laatste trossen geoogst, zodat de teeltwisseling kan beginnen.
Meer energie in teelt gestoken
Aarts is tevreden over het verloop van de vijftrossenteelt herfsttomaten. Daar droeg aan bij dat het dit jaar weer mogelijk was om net iets meer energie in de teelt te steken, dankzij de wat gematigder gasprijzen. “De kwaliteit is van het begin tot het eind goed geweest. Vorig jaar hebben we meer problemen gehad. In een oudere kas komt er makkelijker water binnen. Omdat we afgelopen jaar vanwege de hoge gasprijzen erg zuinig gestookt hadden, kreeg je eerder last van Botrytis en andere waterziektes.”
Qua tomatenprijzen viel op dat dit jaar afweek van voorgaande teelten. “Normaal stijgen de prijzen na Nieuwjaar. Nu was het net andersom. Voor het nieuwe jaar hebben we hele goede prijzen gehad, maar daarna zakten ze.”
Vlotte doorkleuring
Net na de kerst is de temperatuur verhoogd na het ethyleen gassen. Er is richting de 18 tot 19 graden Celsius gegaan, en als het kon zelfs naar 20 graden. Het scherm hielp om de kas op temperatuur te houden, maar is daarnaast tevens gebruikt tegen vrucht-verbranding, als de zon stevig doorkwam. De doorkleuring van de tomaten ging vlot. “We hebben niet veel groene tomaten hoeven te leveren.”
Beperkte watergift
Met beperkte instraling in de donkere maanden van het jaar werd voorzichtig aan gedaan met de watergift. “Maar je moest steeds toch wel voldoende water blijven geven, om te voorkomen dat de vruchten zacht zouden worden. Zeker als je een week niet alles geknipt kon krijgen.”
Plagen bleven onder controle. “Al zag je, toen het wat warmer werd, wat wittevlieg voorbij komen en op de jonge kopjes en scheutjes zitten.”
Auteur: Peter Visser