Doorgaan naar artikel

‘Nog steeds lang wachten op uitkering duivenschade bloemkool’

Jack Weel in Lutjebroek (Noord-Holland) heeft half september het wildnet over de winterbloemkool gelegd. De 4 hectare winterbloemkool is begin augustus geplant met negen rassen, maar niet de allervroegste.

Na het planten volgen een of twee rondes schoffelen voordat het net over de planten komt te liggen om ze te beschermen tegen ganzenvraat. “Ganzen zitten hier nog ontzettend veel”, aldus Weel die in zijn bijdrage aan deze rubriek van eind juni ook al de schade door duiven aankaartte.

“Duiven zijn er nu in mindere mate, maar we hebben in elk perceel wel schade en dat heb ik ook allemaal opgegeven. De samenwerking met de taxateur en BIJ12 is goed, maar uitkeringen laten nog steeds lang op zich wachten. Het is schandalig; ik heb nog zaken lopen van maart dit jaar.”

Meermalig oogsten

Kenmerkend voor dit jaar is het meermalig oogsten. Waar in een goed jaar twee tot drie keer oogsten gebruikelijk is, is dat nu vier tot vijf keer. Om de zes tot zeven dagen komt hij op een perceel terug. De onregelmatige groei is te wijten aan minder goede weggroei door de natte plantomstandigheden, dat is eigenlijk aldoor zo gebleven, en door wildschade.

“We maken daarom veel uren dit jaar. In de prijs kunnen we dat niet meenemen, want alles van de 80 hectare wordt geteeld voor contracten tegen vaste prijzen. Die zijn overigens prima, maar de verdiensten zijn minder.” Weel is over de helft van het seizoen, de nadruk ligt op september, oktober, november. Hij oogst nu in het ras Clarina. Oceanique zit er aan te komen.

Beregeningsstrategie

Weel zit in een groep telers die gegevens uit weerstations en vochtsensoren delen. “Ik kijk wel naar het weerbericht en wat er aan regen gevallen is, maar we sturen er niet blind op. Waar en wanneer je wilt beregenen zit toch meer in je hoofd. Dit jaar is het amper nog droog geweest, maar ik heb toch liever een droog jaar. Dan komen de planten in goede grond en heb je het meer zelf in de hand.”

Gevolgen wegvallen Movento

De gewasbescherming is het werk voor zijn vader. Vooral koolgalmug was ook dit jaar weer lastig te bestrijden. Dat houdt hem wel bezig: “Ik maak zorgen over het wegvallen van Movento, ook voor de broccoliteelt. Zonder dat middel is het een onverantwoord risico om in broccoli door te gaan. We doen onderzoek, maar daar zijn nog geen goede alternatieven uit voortgekomen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Jack Week
Jack Weel

Teelt in een vof met zijn vrouw zo’n 60 hectare bloemkool en circa 15 hectare broccoli

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin