Doorgaan naar artikel

‘Nog nooit zoveel geld gebeurd van één hectare bloemkool’

Bloemkoolteler Chris Melse kijkt terug op een zeer goede junimaand. Hoewel het oogstpercentage bij de vroege zomerrassen niet optimaal was, wist hij wel te profiteren van de goede bloemkoolprijzen in juni.

Melse schat dat hij in die periode maar zo’n 70% van zijn bloemkool konden oogsten. “Als gevolg van de vele nattigheid, maar juist in die twee weken waren de prijzen gigantisch hoog en konden wij best wel wat bloemkolen snijden. Dan ben je meteen spekkoper. De precieze opbrengstprijs laat ik liever in het midden, maar ik heb nog nooit zoveel geld gebeurd van één hectare.”

Echte zomerbloemkool

Inmiddels is Melse in het Zeeuwse Vrouwenpolder volop bezig met het snijden van de ‘echte’ zomerbloemkool. De oogst hiervan startte tussen 15 en 20 juni. “Normaal zijn we een week tot tien dagen eerder. Door het natte voorjaar konden we echter pas later planten, ook verliep de groei wat trager door het vele water en de weinige zonuren. Op dit moment oogsten we de rassen Clarina, Paxton en Starway.”

Uitstelgedrag

Op diverse plekken is volgens Melse sprake van uitgestelde koolaanleg. Dat wijt hij onder meer aan de lagere temperaturen en de nattigheid gedurende de groei. “Hierdoor moeten we vaker door een perceel heen als gebruikelijk; dat vergt dus extra arbeid. Overigens speelt ook de vraatschade door hazen een rol bij het uitstelgedrag. We hadden op de percelen wildnet aangebracht, maar dat bleek niet afdoende. Als de plantjes klein zijn, vreten de hazen hier gewoon doorheen. Hierdoor hebben we de nodige uitval, maar wel pleksgewijs. Om die reden heb ik besloten om vanaf nu zo lang mogelijk Agrocover in te zetten in het voorjaar. Daarvan zijn de mazen beduidend kleiner dan van wildnetten, waardoor de hazen er moeilijker doorheen komen.”

Prima kwaliteit

Desondanks is Melse tevreden over het oogstpercentage van de zomerbloemkool; dit komt uit tussen de 85 en 90%. “Ook de kwaliteit is prima, daarnaast zijn de bloemkolen mooi wit. De prijs ligt rond €1 per stuk; daar mogen we midden in de zomer tevreden mee zijn”, aldus Melse op 5 augustus.

Hij heeft ook nauwelijks problemen met insecten “En dat terwijl ik slechts één keer heb gespoten met Tracer en Movento, waarschijnlijk precies op het juiste moment. Je ziet wel dat de schimmeldruk hoger is, als gevolg van het vochtige weer en het feit dat de bodemstructuur in het voorjaar niet optimaal was.”

Hoge onkruiddruk

Al met al loopt het volgens Melse vrij soepel. Ook met planten: in week 31 ging de laatste herfstbloemkool de grond in en voor week 32 stond de laatste winterbloemkool op de rol. “Het planten verliep de afgelopen tijd vlot, vooral doordat er wat meer droge dagen waren.”

Wel bezorgde de hoge onkruiddruk de Zeeuw de nodige hoofdbrekens. “Regelmatig kwam het voor dat we een perceel net geschoffeld hadden en er weer een flinke bak water overheen kwam. Hierdoor moesten we hier de laatste weken flink wat extra uren in steken. Van extreme weersomstandigheden word je financieel vaak niet slechter, maar het brengt wel de nodige stress met zich mee. Vooral omdat veel werkzaamheden tegelijkertijd moeten gebeuren, wat gewoonweg niet altijd lukt.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin