Het is nog niet duidelijk of de glastuinbouw onder het Europese ETS2-systeem gaat vallen. Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, had dit bekend willen maken tijdens een webinar op 3 april, maar de ministeries zijn er nog niet uit.
De sector zit volgende week weer om tafel met de drie ministeries waarmee de glastuinbouw eind 2022 het convenant hebben getekend: Klimaat en Groene Groei, Landbouw en Financiën. Bom-Lemstra: “In het convenant is afgesproken dat de glastuinbouw geen extra lasten krijgt opgelegd bovenop de energieheffingen en het eigen sectorsysteem.”
Het blijkt juridisch erg lastig te zijn om een sector uit te sluiten van het vernieuwde Europese systeem voor de handel in emissierechten. En de deelname aan dat ETS2 is automatisch gekoppeld aan de bijmengverplichting van groen gas. Deze maatregelen zouden de glastuinbouw honderden miljoenen extra gaan kosten. Dat is niet de afspraak in het convenant.
Sector compenseren voor extra lasten
Omdat deelname aan ETS2 onafwendbaar lijkt, hebben de ministeries voorgesteld om de sector hiervoor te compenseren. “We hebben daar echter slechte ervaringen mee”, zegt Bom-Lemstra. “Een compensatie op sectorniveau komt vaak niet op de juiste plek terecht. Als compenseren dan toch de enige mogelijkheid is, dan zou dat op bedrijfsniveau moeten. Daar zit echter de moeilijkheid aan dat Brussel dat als staatssteun ziet.”
Europese Clean Industrial Deal
De voorzitter van Glastuinbouw Nederland vraagt het kabinet om te sturen op doelen en niet op middelen. “In Brussel waait een andere wind. In de Clean Industrial Deal wordt een actieplan opgesteld om energie betaalbaar te houden voor bedrijven. Die wind zie ik nog niet waaien in Nederland. We hebben behoefte aan oplossingen die ervoor zorgen dat de glastuinbouw overeind blijft.”
Waarschijnlijk geen naheffing over 2023 en 2024
Waar de glastuinbouw zich geen zorgen over hoeft te maken, zijn naheffingen uit de afwikkeling van de laatste twee jaar van het oude eigen CO2 sectorsysteem. “Er is 99% kans dat er geen heffing komt over 2023”, zegt energiespecialist Alexander Formsma tijdens het webinar. “In 2022 was het energieverbruik bijzonder laag door de crisis, en die ruimte mag worden meegenomen in de volgende jaren. De ruimte van 2023 is nog niet volledig benut. Dus waarschijnlijk komt er ook geen rekening voor 2024.”