Het paprikaseizoen in Almería loopt op z’n eind, maar veel telers zullen iets langer doorgaan dan anders.
Dit is voornamelijk het gevolg van een gebrek aan alternatieven voor een voorjaarsteelt.
Aan hun oren getrokken
Doordat er in de zomer van 2010 ruimschoots minder paprika was geplant dan het jaar daarvoor, waren de prijzen aanvankelijk redelijk tot goed. In januari werd dit doorkruisd door de problemen met Ethephon in Duitsland, waardoor de markt een afwachtende houding aannam en de prijzen van goed, rond de 1,20 per kg, zakte naar de helft. Vervolgens bleek de afname in Duitsland niet echt te stagneren en trad een herstel van de prijs op. De producenten zijn dus weliswaar door de Duitsers aan hun oren getrokken, maar uiteindelijk is het totale volume naar Duitsland toch redelijk op peil gebleven. In andere exportbestemmingen hebben zich helemaal geen problemen voorgedaan.
Goede prijs, beperkt volume
Op dit moment is paprika weer aardig wat waard, maar het geoogste volume is niet groot meer. De prijzen voor rood en geel schommelen respectievelijk rond de 94 en 134 cent per kilo. Door een slechte vruchtzetting in de eerste helft van december begint groene paprika nu schaars te worden, zodat ook daarvan de prijs tegen de 140 cent ligt. De gemiddelde kostprijs ligt in Almería ongeveer op 85 cent per kilo.
Laatste kilo’s
Traditioneel wordt in Almeria de paprika geplant in juli, een teelt die in de loop van de winter automatisch aan een einde komt doordat er vanaf begin december nauwelijks meer vruchtzetting optreedt door de kou. Om een oogst van meloen of watermeloen in mei of juni mogelijk te maken werd meestal de laatste oogst van de paprika’s opgeofferd. Dit jaar wordt echter massaal ingezet op een latere paprikaproductie. De plantdatum was in de zomer al twee weken naar achteren geschoven en nu zien veel tuinders, door de lage opbrengst in de afgelopen jaren, af van de traditionele voorjaarsteelt. Schattingen van zaadbedrijven en plantenkwekers laten zien dat er zo’n 15 procent, ofwel 1.500 ha, minder (water-)meloen wordt gezet in vergelijking met vorig jaar. Veel tuinders zijn tot de conclusie gekomen dat het voordeliger is om een extra kilo paprika per vierkante meter te oogsten in een teelt waarvoor alle kosten al zijn gemaakt dan om zich in een onzeker avontuur te storten met een nieuwe voorjaarsteelt.
Overaanbod courgettes en komkommer
Tuinders die eind februari of begin maart hun laatste paprika’s oogsten, hebben géén tijd meer voor (water-)meloen. Courgette is dan nog wel een optie, zodat verwacht wordt dat de markt voor courgettes in de loop van het voorjaar behoorlijk overvoerd zal raken. Komkommer is op dit moment al zeer goedkoop en ook daarvan valt te verwachten dat het tot de zomer weinig op gaat leveren.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jan van der Blom