In Valencia is de Scirtothrips dorsalis Hood aangetroffen in citrusboomgaarden. Deze trips kan flinke schade aanrichten.
De scirtothrips wordt ook wel ‘thee-trips’ of ‘peper-trips’ genoemd. De trips heeft zeer veel waardplanten. Er zijn meer dan 100 waardplanten uit ruim 40 plantenfamilies bekend. Naast citrus kunnen ook paprika en aardbei ernstig worden aangetast. De trips legt eitjes in de zachte, jonge delen van de plant. De larven en adulten veroorzaken ernstige misvormingen aan bladeren en vruchten. De schade aan het blad kan de fotosynthese ernstig belemmeren. Maar de grootste verliezen ontstaan door beschadigingen van bloemen en vruchten. De oogst kan verloren gaan door massale bloemrui en misvormde vruchten, meldt de landbouwraad van de regio Valencia.
Wereldwijde plaag
De scirtothrips werd voor het eerst gevonden op gele vangplaten in de plaats Cox in Alicante, tijdens gangbare inspecties binnen het monitorprogramma voor citrus. De fytosanitaire autoriteit van Valencia heeft in totaal 5 zones vastgesteld waarin intensieve monitoring plaatsvindt en telers verplicht worden de trips te bestrijden.
Scirtothrips dorsalis behoort tot de orde van de Tisanoptera en is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Hij werd gedetecteerd in Pakistan, India, Japan en Taiwan, maar is een wereldwijde plaag geworden. Hij is inmiddels ook waargenomen in Australië, Zuid-Afrika, Kenia, Ivoorkust, in de Verenigde Staten, Mexico, Puerto Rico, Jamaica, Trinidad en Israël.
Regelmatig in importmateriaal
In Nederland heeft de NVWA sinds 1997 regelmatig Scirtothrips dorsalis onderschept, voornamelijk op partijen geïmporteerde sierproducten en plantmateriaal uit Azië. In 2015 werden adulten en larven van deze trips gevonden op een bedrijf dat plantmateriaal uit China betrekt. In het betreffende compartiment werd twee maal een bestrijdingsschema uitgevoerd, waardoor bij eindcontrole geen nieuwe vondsten meer werden gedaan. Dit valt te lezen in het laatste Rapport fytosanitaire signaleringen van voedselveiligheidsdienst NVWA.
‘Laag’ risicoprofiel
Er zijn geen meldingen dat Scirtothrips dorsalis zich gevestigd zou hebben in de Nederlandse kassen. In een Pest Risk Assessment van 2009 werd geconcludeerd dat deze trips zich mogelijk wel hier kan vestigen, maar het risico op economische schade in kasteelten werd vooralsnog als ‘laag’ ingeschat, met een onzekerheidsfactor ‘medium’. Voor de export werd het risico op economische schade wel ‘medium tot hoog’ ingeschat.