Doorgaan naar artikel

Nieuwe regels ToBRFV-bestrijding

Er komen nieuwe maatregelen voor de bestrijding van ToBRFV. Over versoepeling wordt nagedacht.

Na audits in verschillende EU-landen wil de Europese Commissie lijn aanbrengen in de nationale maatregelen tegen het tomatenvirus ToBRFV. Verschillen in aanpak tussen landen zijn te groot, stelt de commissie. Daarvoor zijn nu specifieke maatregelen benoemd bij vondsten op tomatenbedrijven en bij plantenkwekers. Volgens de NVWA zijn deze ‘conform Nederlandse eliminatiescenario’s’. Voor Nederlandse telers zal de regelwijziging dan mogelijk weinig effect hebben.

In de EU wordt door een aantal landen direct geruimd bij een vondst; andere landen laten – zoals Nederland – een gecontroleerde productie toe met strikte maatregelen bij ruiming aan het einde van het seizoen. Of met deze nieuwe maatregelen daaraan ook daadwerkelijk een einde komt, is onduidelijk.

De NVWA voert veel extra monitoringzaken uit voor ToBRFV. Deze archieffoto toont een beperkte plantruiming. - Foto: Ton van der Scheer.

De NVWA voert veel extra monitoringzaken uit voor ToBRFV. Deze archieffoto toont een beperkte plantruiming. – Foto: Ton van der Scheer.

Zaad uit China en Israël

Verder heeft de Europese Commissie eisen voor controle van importzaden aangescherpt. Uit China moeten nu alle partijen zaad gecontroleerd worden (tomaat en paprika). Voor zaad uit Israël moet de helft van de partijen worden getoetst via een voorgeschreven methodiek. Dat China deze behandeling krijgt, is geen verrassing. De Europese Commissie heeft de fytosanitaire diensten in China aangesproken op de besmettingen die zijn gevonden op Chinees zaad. Daarnaast is de ToBRFV-verordening 2020/1191 met een jaar verlengd tot 2023, blijkt uit de laatste vergadering van de Standing Committee of Plant Health.

Discussie over quarantainestatus

Verder heeft Nederland in de vergadering afgelopen week aandacht gevraagd voor de status van ToBRFV. De NVWA vindt dat het virus zich niet leent voor een quarantainestatus. Het is zeer besmettelijk, waardoor het lastig is alle besmettingen op te sporen en te elimineren voordat het virus zich weer verder heeft kunnen verspreiden. Toch koos de Europese Commissie in 2019 ervoor dat het virus een quarantainestatus kreeg. Dit betekent dat de NVWA veel tijd en energie steekt in het opsporen en bestrijden van ToBRFV, waarbij die inzet ten koste gaat van andere teeltrisico’s.

Nederland lijkt voor haar standpunt gehoor te krijgen. “De Europese Commissie staat open voor het ontvangen van nadere technische en wetenschappelijke info die bij toekomstige comité bijeenkomsten besproken kan worden”, stelt de NVWA desgevraagd op het punt van de quarantainestatus.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin