Lokale Rabobanken gaan op in één centrale coöperatie. Een gevolg is dat ondernemers hun financiering kunnen overbrengen naar een andere vestiging.
Of dat veel oplevert is de vraag. Afgesproken is dat Rabobanken elkaar niet gaan beconcurreren, stelde directeur coöperatiezaken Dirk Duijzer vlak voor het besluit voor de nieuwe structuur aan de leden werd voorgesteld.
Die hebben woensdag ingestemd met de nieuwe bankstructuur. De 106 Rabobank-vestigingen in Nederland verliezen hun bankvergunning per 1 januari 2016. De bank wil zich meer concentreren op food en agri en haar financiering internationaal tot 2020 met 15 procent verhogen.
De nieuwe bedrijfsstrategie 2016-2020 – waar de structuurverandering onderdeel van is – werd woensdag gepresenteerd aan de algemene ledenvergadering. De bank zit middenin de grootste reorganisatie in haar geschiedenis. Daarbij verloren zo’n
tienduizend medewerkers hun baan, waarvan achtduizend bij lokale banken. De bank maakte gisteren ook bekend dat tussen 2016 en 2019 circa negenduizend banen gaan verdwijnen.
Rabobank telt momenteel circa 39.000 banen, waarvan 22.000 bij de lokale filialen, tienduizend bij de organisatie in Utrecht en zevenduizend internationaal.