Doorgaan naar artikel

Nieuwe plukbandenmachine klaar voor fruitteelt 4.0

Plukbandenmachine Pickstar van Inventtech uit Steenwijk kan de bekende Pluk-o-trak concurrentie aandoen.

Ondernemer André Otten was jarenlang toeleverancier aan Munckhof van onder meer de Pluk-o-track, maar introduceert nu met zijn Pickstar een op het eerste oog vergelijkbare machine. Wel kent de Pickstar ten opzichte van de Pluk-o-trak opvallende verschillen. De Pickstar wordt niet meer met een verbrandingsmotor aangedreven maar is elektrisch aangedreven, met de accu’s onderin in de machine. Hierdoor is de vierwielaangedreven machine met 1120 kilo wel iets zwaarder dan de Pluk-o-trak.

Van plukker naar snoeiplateau

Na de pluk kun je het bovenste deel van de machine van de machine tillen en wordt de machine met een andere bovenbouw tot een schaarplateau voor de wintersnoei en ander teeltwerkzaamheden. Door automatische vlakstelling is de machine ook goed geschikt voor aanplant op een schuine helling.

De Pickstar plukbandenmachine op de Duitse beurs Fruchtwelt Bodensee. - Foto: Wouter van Teeffelen

De Pickstar plukbandenmachine op de Duitse beurs Fruchtwelt Bodensee. – Foto: Wouter van Teeffelen

Opties voor precisieteelt

De Pickstar kent enkele nieuwe aanvullende opties voor de inzet in de precisiefruitteelt, zoals de zogenaamde scantrac. Dit is een cameratechniek, die op de hoofdband het aantal vruchten, vruchtmaat, en vruchtmaat meet. Via GPS, GSM of een ander netwerk verbonden kunnen telers in de cloud real-time de oogstparameters als productie en kwaliteit volgen.

Perceel volgen met barcodes

Door voorraadkisten van etiketten met barcode te voorzien blijft elk perceel op detailniveau en niet langer alleen per perceel te volgen. Vooral interessant voor telers die meer met precisiefruitteelt aan de slag willen. Verder kunnen medewerkers met een eigen tag inloggen op de machine waardoor de uurregistratie geautomatiseerd is. De plukmachine kan ook automatisch stoppen of alarm laten horen als het pauze is.

Medewerkers met een eigen tag inloggen op de machine, waardoor de uurregistratie geautomatiseerd is. - Foto: Wouter van Teeffelen

Medewerkers met een eigen tag inloggen op de machine, waardoor de uurregistratie geautomatiseerd is. – Foto: Wouter van Teeffelen

Aan de nieuwe plukmachine hangt een prijskaartje van € 65.000. De extra kosten voor de scantrac hangen af van de gewenste uitvoering maar komt als snel op circa € 10.000 neer. Er is een kleinere versie met vier plukbanden en grotere uitvoering met zes plukbanden leverbaar. In zeven landen zijn dealers aangesteld en actief. De machine kan ook geleverd worden met een lege-kisten-wagen voor achter de machine.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin