Doorgaan naar artikel

‘Nieuwe planting heeft voldoende kracht’

“Het tomatengewas van de decemberplanting wordt schraler door de hitte”, zegt Gerben Kuiken, teeltmanager Gardener’s Pride in Beetgum.

Het gewas wordt ouder en schraler. “Om meer bladmassa te krijgen, gaan we twee rondes clippen in plaats van indraaien. Dit is een vegetatieve actie. Door het indraaien, wat een generatieve actie is, krijgt de plant een knauw. Door de stengels te clippen voorkomen we dat.”

In verband met de plantdatums in de weken 50 tot 52 voor de nieuwe teelt, worden in week 37 of 38 de planten gekopt. “We zijn er nog niet helemaal over uit in welke week dat koppen van de planten gebeurt, want we kijken naar hoe de gewassen zich houden.” Sommige locaties worden pas in begin januari opnieuw geplant.

Nieuwe teelt snoeptomaatjes

De nieuwe teelt van snoeptomaatjes is eind week 26 geplant. In week 34 staat de 10e tros in bloei met een bloeisnelheid van 1,3. “De nieuwe planting heeft voldoende kracht en staat er mooi op met sterke wortels. We gaan in deze korte teelt voor 13 of 14 trossen. De productie ligt mooi op schema. De eerste vruchten waren super grof en van goede kwaliteit.”

De komkommerteelt is al gekopt om in week 38 plaatst te maken voor een full-led belichte teelt van troscherrytomaten (2,5 ha) en romaatjes (3 ha).

Inlopen van productie

De totale productie loopt nog achter, maar minder dan eind juni. “De lagere productie van het eerste halfjaar halen we niet zo een, twee, drie in. We lopen nu wel wat in, maar hebben nog een klein percentage minder productie. Voor de plantbelasting is bij afnemend licht 480 vruchten/m2 het omslagpunt. Daaronder mogen alle vruchten blijven zitten; daarboven snoeien we trossen op 20 tot 22 tomaatjes. Zo proberen we de grofheid te bewaken, zodat we bij afnemend licht toch op het juiste vruchtgewicht van 11 tot 12 gram blijven. Dat scheelt in arbeid voor het oogsten. Want een vruchtgewicht van 11 of 12 gram in plaats van 10 gram oogsten, zorgt voor 10 of 20 procent meer gewicht oogsten met dezelfde aantal personen.”

RTR werkt goed

Met de RTR (Ratio Temperature to Radiation) sturen op de verhouding tussen temperatuur en straling gaat het goed. “Behalve op hete dagen, want dan hebben we de temperatuur niet in de hand. Want als het overdag buiten 32 graden Celsius is, zitten we al aan de gewenste etmaaltemperatuur. In de nachten zijn de temperaturen veelal ook hoog, waardoor de correctie op de etmaaltemperatuur niet mogelijk is.”

Volgens de teeltmanager heeft het met insectengaas tijd nodig, ongeveer twee jaar, voordat het helemaal schoon is van invliegende plagen. “Met het gaas gaan we wel sneller luchten om toch te zorgen dat we op de ingestelde kastemperatuur blijven.”

De populatie van de roofwantsen Macrolophus pygmaeus blijft goed op peil. Tegen spint is er in juli twee keer chemisch ingegrepen. Deze plaag is nu helemaal weg.

Waterbassin bijvullen met osmosewater

Door de warme zomer is er al veel bassinwater verbruikt. Om dat aan te vullen staat vanaf eind juli het osmoseapparaat weer aan. De capaciteit is 15 m3 /uur.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerben Kuiken
Gerben Kuiken

Teeltmanager tomaat

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin