Doorgaan naar artikel

Nieuwe milieu-aanpak AH: voedselverlies teler omlaag

Albert Heijn (AH) en Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) hebben maatregelen uitgewerkt om de ecologische voetafdruk van het voedselsysteem te halveren richting 2030. Voor telers zitten daar stappen in rond verspilling, watergebruik en verpakking. Daarbij moeten ze wel hulp krijgen.

Albert Heijn wil in 2030 de ecologische voetafdruk halveren en roept andere supermarkten aan te sluiten bij dit initiatief. De keten presenteert een wetenschappelijk onderbouwde aanpak met zeven thema’s voor voeding waaronder klimaat, voedselverspilling en verpakkingen.

Nederlandse telers van AH werken al volgens een milieucertificaat (Beter voor Natuur & Boer). Op dat punt lijkt het plan voor de hele groenten- en fruitafdeling minder ambitieus, als in 2030  ‘minimaal 50% van alle onbewerkte verse groenten en fruit is gecertificeerd of wordt gedekt door ‘robuuste’ milieunormen en -certificeringen’. Daarmee lijkt de aanpak vooral gericht op import. Zo wordt bij transport bijvoorbeeld gepleit voor het afbouwen van luchtvracht voor import van groenten en fruit.

Verspilling telers kwart omlaag

Voor Nederlandse telers is de aanpak van verspilling wel direct van toepassing. Albert Heijn gaat alle Nederlandse leveranciers van groente en fruit betrekken bij het tegengaan van voedselverspilling. Er komt onderzoek naar voedselverlies op de bedrijven. Dat moet met een kwart omlaag. Daarvoor stelt de keten voor om 2016 als basisjaar te kiezen. Jaarlijks moeten leveranciers monitoren wat is behaald uit een stappenplan. Bij leveranciers van groenten en fruit (niet telers) is de doelstelling zelfs op 50 % minder voedselverlies gesteld in 2030.

Ook voor herbruikbare verpakkingen zijn normen gesteld. Deze moeten leveranciers als Bakker Barendrecht en Vogelaar Vredehof vooral moeten opvolgen.  

Telers meer ondersteunen

Het document over de duurzaamheidsmaatregelen geeft supermarkten en andere ketenpartijen mede-verantwoordelijkheid om telers te helpen de doelstellingen te halen. Dat kan door lobby of door ondersteuning door innovatie of investering om bijvoorbeeld milieuwinst te halen op grondstoffengebruik in de teelt. Ook voor gebruik van grondstoffen (bv meststoffen) staan doelen opgenomen in de lijst met maatregelen.

Met name het gebruik van water bij veel importproducten leidt tot knelpunten. AH ziet dat ook in 2030 nog niet opgelost. Zo stelt de keten als doel in 2030 dat 70% van alle onbewerkte verse groenten en fruit die AH haalt uit gebieden met een hoger waterrisico van boerderijen/gebieden komt waar duurzaam waterbeheer is.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin