Doorgaan naar artikel

Nieuwe GLK-eisen kas al naar nullozing-eis

Het certificatieschema voor Groen Label Kas wordt herzien, daarin vooruitlopend op de wettelijke eisen voor nullozing die in 2027 ingaan. Tijdelijk worden geen bovenwettelijke eisen voor lichtafscherming opgenomen.

Het certificaat Groen Label Kas (GLK) geeft toegang tot fiscale en financiële voordelen als de overheidsregelingen MIA\Vamil en de Regeling groenprojecten. Ook kan men met een GLK-certificaat in aanmerking komen voor een BL Plus lening onder het Borgstellingskrediet voor de Landbouw. De huidige Groen Label Kas-eisen zijn nu drie jaar geldig. Vanaf 2025 moet de 16e versie ingaan, waarbij de sector nu kan reageren op het concept.

Geen schokkende veranderingen

De concepteisen laten volgens Stichting Milieukeur geen schokkende veranderingen zien. Wel is de set eisen al aangepast op de wettelijke lozingseisen die in 2027 ingaan. Het is de verwachting dat de meeste projecten vanaf dat jaartal zullen worden gerealiseerd. Een klein deel (dat al eerder oplevert) kan op deze manier sneller met de wettelijke eisen voor nullozing geconfronteerd worden. “Uiteindelijk zijn de veranderingen volgens ons niet heel schokkend, sommige lijken iets strenger, maar ook het aantal punten is omlaag gegaan. Voor nullozing stond 20 punten, maar die kunnen we niet gratis weggeven nu het een wettelijke eis wordt. Mede daarom is het totaal aantal vereiste punten ook omlaag gegaan naar 85”, zegt projectleider Jaap Bij de Vaate van Stichting Milieukeur.  

Niet verder dan wettelijk

Bij lichtafscherming kiest Stichting Milieukeur voor het niet langer opnemen van bovenwettelijke eisen. Dat bleek in de praktijk niet handhaafbaar. Er wordt nu aangesloten bij het praktische wettelijke handhavingsniveau. De 98% verduisteringsnorm wordt daarmee losgelaten, wat ook te maken heeft met de omschakeling naar LED. Telers moeten hiermee nog teeltervaring opdoen.

Een reeks maatregelen uit ‘Het Nieuwe Telen’ wordt voor intensieve teelten niet meer als keuzemogelijkheden gepresenteerd, maar als verplichte maatregelen, stelt SMK ook. Dit hangt samen met de kennisontwikkeling en kennisverspreiding  onder het programma Kas als Energiebron. Voor het eerst worden ook enkele maatregelen als keuzeopties voorgesteld, die bijdragen aan versterking van de biodiversiteit op en om glastuinbouwbedrijven. Het gaat dan om ruimtelijke inrichting.

91 hectare Groen Label Kas

Ook moeten nieuwe kasontwerpen voor nieuwbouw of renovatie grotere regenbuien kunnen verwerken. Voorheen moest een kas een bui van 30 mm per uur kunnen doorstaan, nu wordt dat 35 mm. Eén verzekeraar adviseert al te bouwen voor buien van 50 mm per uur, maar volgens Jaap Bij de Vaate kan die stap te groot zijn voor renovatieprojecten.

In 2023 liep het aantal afgegeven certificaten terug voor Groen Label Kassen. In totaal werd voor 91 hectare in 27 projecten zo’n certificaat afgegeven, waarvan 66% voor nieuwbouw en 34% voor renovatie. 

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin