Doorgaan naar artikel

‘Nieuwe aanplant doorstaat hitte goed’

De afnemende instraling wordt al zichtbaar in de productie bij Gebr. Vollebregt in Poeldijk.

“Ondanks het mooie weer begin september, snijden we toch iets minder komkommers dan in augustus. Dit komt omdat de lichtinstraling afneemt”, zegt bedrijfsleider Danny Verwoerd.

Vlak na de planting van komkommers voor de tweede teelt op 15 en 16 juli in de helft van de kas was er een hittegolf. De buitentemperatuur steeg naar 36 graden Celsius en kastemperatuur naar 42 graden. “Er stond nog geen gewas om te koelen en de RV zakte weg naar 25%. Een week na de planting zagen we dan ook verdroogde blaadjes. De productie heeft er niet onder geleden, want de plant heeft wel zijn vruchten afgegeven.”

Na deze hittegolf zijn er nog veel warme dagen geweest, maar de komkommerplant heeft het goed kunnen redden. Er was nauwelijks vruchtabortie.

Luisdruk laag houden

In de tweede teelt van komkommers vraag de rupsenbestrijding extra aandacht. De bedrijfsleider: “We spuiten vanaf het begin van de teelt wekelijks met BT-middelen en de laatste weken met Altacor. Ook spuiten we preventief tegen meeldauw, omdat het ras Lausanne daar gevoelig voor is.”

Luis is geen probleem. Nadat de planten waren ingeworteld, is er twee keer Verimark meegedruppeld. “We willen de luisdruk laag houden om het CABY-virus buiten de deur te houden.” Een positief gegeven is dat het gewas geen last heeft van Pythium en Mycosphaerella, wat normaal gesproken wel het geval kan zijn.

Tegen spint zijn kaartjes met roofmijt Neoseiulus californicus opgehangen en roofmijt Phytoseiulus persimilis uitgestrooid. Tegen trips en witte vlieg is elke zes weken per steenwolmat een kaartje met roofmijt Amblyseius swirskii in het komkommergewas gehangen.

Energiezuinig telen

“Het weer deze zomer heeft meegezeten om energiezuinig te telen. We hebben minder gas verstookt dan vorig jaar. Wat hierbij ook geholpen heeft, is dat we nu CO2 van OCAP hebben, waardoor we de wkk niet hoeft te draaien voor CO2”, vertelt Verwoerd.

Om energie te besparen is bij koude nachten het energiescherm eerder dicht gedaan. Ook de minimumbuis is niet om 24.00 uur ingezet, maar pas om 5.00 uur en niet op 45, maar op 38 graden Celsius. “Omdat we nog geen last van schimmelziektes hebben, durven we dit wel aan. Maar het is de vraag hoe ver we kunnen gaan. De tijd zal het leren”, aldus Verwoerd.

Efficiënt met warmte omgaan

In begin week 37 is op een derde van de tuin de kop uit de plant gehaald. In week 40 worden de laatste komkommers van dit gewas geoogst. Met twee derde van de oppervlakte wordt nog drie weken langer doorgeteeld. De bedrijfsleider: “Zo kunnen we efficiënter omgaan met de warmte van de wkk, die we dan niet te lang hoeven te laten draaien. Want energie is vanwege de hoge kosten nu het belangrijkste waar het om draait. Dus proberen we daar zo zuinig mogelijk mee om te gaan.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin