De gemeente Neerijnen heeft de aanplant van een nieuw perceel peren in 2014 terecht stilgelegd met een dwangsom.
De teler moet de dwangsom van € 50.000 betalen omdat hij met het aanaarden tegen vorstschade volgens de fruitgemeente toch doorging met aanplanten.
De Raad van State geeft de gemeente hierin gelijk, blijkt uit de uitspraak. De dwangsom is verbeurd en blijft dat, ondanks dat de teler na aanpassing van de vergunning voor de percelen door kon met het planten van de fruitbomen.
Deskundigen
De Raad van State vroeg twee fruittelers op te treden als deskundigen. In het college van burgemeester en wethouders zit ook de oud-directeur van Fruitmasters Rian Verwoert, maar die kreeg de verantwoordelijke portefeuille ruimtelijke ordening pas later.
Het college had in 2014 geconstateerd dat de teler op het aangekochte perceel – zonder omgevingsvergunning – was begonnen met het aanplanten van perenbomen en werkzaamheden ten behoeve daarvan.
Vorstbescherming
De teler voerde procedurele fouten aan, waardoor de zaak niet-ontvankelijk zou zijn. Ook betwistte de teler dat hij doorging met aanplanten, omdat het aanaarden ging om vorstbescherming. Ook zou de dwangsom moeten vervallen omdat de vergunning uiteindelijk werd verstrekt. De Raad van State gaat daar dus niet in mee.