Een nieuw klimaatrapport van IPCC roept op tot snellere omschakeling naar hernieuwbare energie of CO2-vangst uit de lucht.
Dat staat in het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties (VN). Het rapport is de uitwerking van de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt.
De temperatuur stijgt tussen 2030 en 2052 1,5 graden als er niets wordt gedaan aan de CO2-uitstoot.
Lees verder onder de tweet
The @IPCC_CH report on #GlobalWarming of 1.5°C is one of the most important #climatechange reports ever published. Limiting temperature increase requires unprecedented changes in society, but will have huge benefits. Every half a degree of warming matters. https://t.co/a7GOzVFv50 pic.twitter.com/p0wX5vYrA5
— IPCC (@IPCC_CH) 8 oktober 2018
Nieuwe techniek CO2
“Hernieuwbare energie moet 70% tot 85% van de energie zijn in 2050 om de opwarming op 1,5 graden in 2100 te houden”, schrijven de onderzoekers. Dat is nu 25%. “Als dat niet lukt, moeten nieuwe methodes worden ontwikkeld om CO2 uit de lucht te halen.” De CO2-uitstoot moet in 2030 circa 45% lager zijn dan het was in 2010.
De glastuinbouw krijgt door de vervanging van de gas-wkk in de toekomst een tekort aan CO2 en zoekt juist naar oplossingen voor netwerken van industrie naar kas.
Verstrekkende veranderingen
In het rapport staat dat landen er alles aan moeten doen om het bij die 1,5 graden te houden, omdat de gevolgen bij een hogere stijging desastreus zijn. Als de temperatuur 1,5 graden stijgt, heeft dat ook al verstrekkende gevolgen voor het klimaat en de mensheid, stelt de VN in het rapport. Om de temperatuur niet te veel te laten stijgen zijn ‘verstrekkende en niet eerder vertoonde veranderingen nodig’, staat in het rapport.
Effecten beperken
Volgens de onderzoekers stijgt de zeespiegel 10 meter minder als de temperatuur met 1,5 graden stijgt in plaats van 2 graden. Ook smelt minder ijs in Antarctica en blijven nog een paar stukken koraalrif over.
Sinds de 19e eeuw is de temperatuur wereldwijd al met 1 graad gestegen. Volgens het rapport komt dat door de industrialisatie die toen kwam opzetten.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/