Doorgaan naar artikel

‘Niet meer, wel grovere komkommers’

“Door het mooie weer in maart was 85 procent van de geoogste komkommers meer dan 400 gram, oftewel sortering 40+”, zegt Danny Verwoerd, bedrijfsleider van Gebr. Vollebregt in Poeldijk.

Op 23 tot 25 februari is de kop uit de komkommerplant gehaald. Op de bovenste 2 bladeren zijn 2 scheuten blijven staan, waardoor het aantal stengels is verdubbeld van 1,5 naar 3 stuks per vierkante meter. Tot week 13 zijn er komkommers van 1,5 stengel geoogst. Daarna van 3 stengels. “Voor eind maart is dat best wel vroeg in het teeltseizoen, maar dat heeft met ons teeltsysteem te maken. Net als andere jaren halen we de kop er vroeg uit. Alleen merken we dat we eind maart snel licht tekort komen als een dag de zon niet schijnt, terwijl we met de stengels wel op eindafstand staan. Het licht is nodig omdat er veel komkommers, 7 stuks, aan de plant hangen. Voor de tijd van het jaar is 21 vruchten per vierkante meter wel erg veel.”

Voor het koudere en donkere weer hangen er te veel vruchten aan de plant. Verwoerd: “Deze overgang van mooi zonnig naar donker weer willen we liever niet, want er hangen eigenlijk te veel vruchten aan de plant.”

Betere arbeidsverdeling

“De verdubbeling van het aantal stengels naar de eindafstand doen we al vroeg in het teeltseizoen, anders hebben we niet voldoende personeel. In maart hebben we dan nog voldoende arbeidskrachten om de werkzaamheden uit te voeren. Afgelopen maand hebben we aan de 1,5 stengel per vierkante meter al veel blad gesneden. Nu gaan we naar boven in het gewas en blad trekken van 3 stengels. Voor de rest van het seizoen hebben we nu alle werknemers binnen die we nodig hebben.”

Andere jaren gebruikten we altijd een minimumbuis, maar we zijn nu meer bezig met ventilatie om het vocht zonder minimumbuis af te voeren

Minder gasverbruik

In vergelijking met afgelopen jaren is er 25% minder gas verbruikt, onder andere omdat het overdag zonnig weer was. “Andere jaren gebruikten we altijd een minimumbuis, maar we zijn nu meer bezig met ventilatie om het vocht zonder minimumbuis af te voeren. Vocht afvoeren doen we door met het schermdoek een vochtkier te trekken. Om kosten te besparen gaat er geen minimumbuis op vocht erin, maar een minimumlucht voor vochtafvoer. Aan het einde van de dag zijn we aan het afluchten en zetten daarvoor geen minimumbuis in om de kas op te stoken. We zijn op vocht aan het afluchten, zodat er niet te veel vocht blijft hangen voor de voornacht, die bij zonsondergang ingaat. Graag wilden we soms wat meer een buiswarmte erin, als dat betaalbaar was geweest.”

Doordat er geen minimumbuis wordt gebruikt, maar wel een vochtkier met het schermdoek wordt getrokken, zijn de gemiddelde etmaaltemperaturen 0,5 tot 1 graad Celsius lager. Bij mooi zonnig weer was dat normaal 22 graden, maar nu 21 tot 21,5 graden. “Hierdoor hebben we wel een heel sterke plant, die vegetatief is weg gegroeid.”

Ziekten en plagen

Tot nu toe zijn er geen meeldauw, bladluizen of rupsen gesignaleerd. Tegen meeldauw is wel preventief 2 keer een rondje met Serenade gespoten.

Op een enkele plek is wel spint geconstateerd, ondanks dat preventief roofmijten Neoseiulus californicus zijn uitgezet. Om de spintaantasting onder controle te houden, zijn nu volvelds roofmijten Phytoseiulus persimilis uitgezet.

Tegen witte vlieg en trips zijn in februari preventief roofmijten Amblyseius swirskii uitgezet.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Danny Verwoerd

teelt komkommers als bedrijfsleider bij Gebr. Vollebregt in Poeldijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin