De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO en de NVWA willen weten waarom kersentelers minder vaak strenge eisen opvolgen rond het gebruik van de middelen Exirel en Tracer.
Op maandag 25 november werd bekend dat 40 procent van onderzochte kersenbedrijven (die dit jaar de middelen Tracer of Exirel gebruikten) zich hield aan de toepassingsvoorwaarden, zoals voor drift. De NVWA vond ook illegale alternatieven voor deze middelen tegen de suzuki-fruitvlieg. De naleving van alle middelenregels opgeteld, dus ook zaken als spuitadministratie, is 23 procent. De NFO vindt deze cijfers verontrustend. Directeur Siep Koning: “Dit valt tegen, dit hadden we ook niet verwacht. We weten dat in de kersenteelt fors is geïnvesteerd in emissiereducerende maatregelen en technieken. We hadden eerder verwacht dat we de positieve lijn zouden doortrekken. Dat is nu niet het geval.”
De NFO wil grondig analyseren hoe dit heeft kunnen plaatsvinden. “We willen dit duiden, ook om te kijken hoe we dit kunnen verbeteren. We weten ook dat de lat hoog ligt. De toepassingsvoorwaarden zijn erg complex, ook voor deze drifteisen. Dat kan er ook mee te maken hebben dat de naleving laag is. Maar we nemen de verantwoordelijkheid. We pakken de handschoen op om deze ontwikkeling om te buigen en gaan hierover graag in gesprek met het ministerie van LVVN”
Effect op komende besluiten
Men vreest dat deze resultaten worden meegenomen bij de afweging voor nieuwe besluiten rond Exirel en Tracer in 2025. Koning: “We vinden naleving heel belangrijk en ja, naleving is ook onderdeel van de vrijstellingsverlening. We hebben er alle belang bij in gesprek te gaan om te kijken hoe we het tij kunnen keren. Ik hoop dat het geen rol gaat spelen in de komende besluiten voor vrijstelling, maar ik sluit dat niet uit.”
De NFO heeft zelf ook al stappen gezet om een betere naleving te krijgen, maar blijkbaar onvoldoende. “We hebben op verschillende manieren het belang ervan aangewezen, maar we hebben bijvoorbeeld ook voorlichting gegeven over hoe techniek werkt.”
Dat er gesprekken gaan komen, is al zeker. De NVWA wil over de nalevingscijfers in gesprek met de sector, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). In 2023 gaf de NVWA een negatief advies voor de vrijstelling. Toenmalig landbouwminister Adema stelde toen de vrijstelling nog één keer te geven en adviseerde NFO voor Tracer een toelatingsaanvraag voor een kleine toepassing te doen.
Er leek opgaande lijn naleving
De vrijstelling werd in 2023 gegeven omdat in de naleving een opgaande lijn leek te zitten. In 2021 werd bij 12 van de 13 inspecties bij kersentelers een overtreding vastgesteld, waarbij niet voldaan werd aan de toepassingsvoorwaarden van de vrijstellingen. De naleving in 2021 was 8 procent. Uit de definitieve resultaten van 2023 blijkt dat bij 8 van de 19 inspecties in kers overtredingen zijn vastgesteld. De naleving in 2023 was 58 procent. Deze eerdere onderzoeken zijn uitgevoerd in kleinere steekproeven, zodat uitkomsten meer schommelen.