Doorgaan naar artikel

‘Neonicotinoïden niet gevaarlijk voor honingbijen’

Neonicotinoïden zijn giftig voor honingbijen, maar in een normale landbouwsetting zijn de zaadcoatings geen grote bedreiging.

Dat blijkt uit een studie van Washington State University, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Economic Entomology.

Entomologen van de universiteit deden een jaar lang met verschillende bijenkolonies diverse proeven in de staat Washington, zowel in stedelijke als agrarische omgevingen. Daarbij is gekeken of de giftige stoffen via stuifmeel terecht kwamen bij de bijen. Het antwoord: soms wel, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het geen schade toebrengt aan de bijen.

Verbod in de EU

Neonicotinoïden zijn in de EU momenteel juist verboden, omdat ze mogelijk schadelijk zijn voor bijen. Een tegenvaller voor Bayer CropScience en Syngenta, die de neonicotinoïden maken en het product nu niet kunnen verkopen. Ze zijn vooral bezorgd dat innovatie in de EU wordt bemoeilijkt, omdat niet naar de praktijkrisico’s wordt gekeken.

De onderzoekers schrijven dat de focus in de wetenschappelijke literatuur vooral beperkt is geweest tot een analyse van de stoffen in de zaadcoatings. De analyse wijst giftigheid uit. De onderzoekers wilden in kaart brengen of bij een normale toepassing van de gewasbeschermingsmiddelen bijen gevaarlijke doses binnenkrijgen.

Herbeoordeling

De Europese voedsel- en warenautoriteit stond de middelen eerder toe, maar werkt op verzoek van de Europese Commissie nu aan een herbeoordeling. De Commissie werd hiertoe aangespoord door enkele lidstaten. Met name Frankrijk is zeer kritisch over neonicotinoïden.

Neonicotinoïden mogen wat de Franse Assemblee betreft in Frankrijk vanaf september 2018 niet meer worden toegepast. Wel mogen de ministers voor landbouw, milieu en volksgezondheid bepaalde neonicotinoïden nog tot 2020 toestaan ‘op basis van een afweging van de voor- en nadelen’.

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin