De Nederlandse productie van peen schommelt jaarlijks tussen 480 en 560 miljoen kilo, waarvan tussen 105 tot 130 miljoen kilo waspeen. Het areaal schommelt tussen 8.500 en 9.200 hectare, waarvan 2.000 tot 2.500 hectare waspeen.
Peen staat na champignon en spinazie op de derde plek van meest verwerkte verse groente in ons land. In 2011 bedroeg die verwerking door de voedingsindustrie ruim 38 miljoen kilo peen. Dat was toen bijna een kwart lager dan de gemiddelde verwerkte hoeveelheid van de vijf jaar daarvoor, blijkt uit de Groente- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw.
Van de verwerkte peen is 20 tot 25 procent afkomstig uit het buitenland. Nederland importeerde in de periode 2007 – 2011 jaarlijks tussen de 40 en 55 miljoen kilo peen. In 2011 waren de voornaamste landen van herkomst Israël (16 miljoen kilo op een totaal import van 54 miljoen kilo), België (14 miljoen kilo) en Spanje (11 miljoen kilo). Inclusief re-export schommelde in genoemde periode de jaarlijkse uitvoer tussen 365 – 405 miljoen kilo. De cijfers over export en import omvatten alle peen, dus ook peen die als veevoer wordt gebruikt.
De Nederlandse consument koopt peen bij voorkeur vers en ongesneden. Bijna 60 procent haalt de groente zo uit het AGF-vak in de winkel. Circa 20 procent koopt de wortel kant en klaar voorgesneden, 10 procent koopt peen in pot.
De Duitse consument verkiest de wortel eveneens vooral vers en ongesneden (ruim 50 procent). Bij onze oosterburen is ook peen uit de diepvries vrij populair (ruim 15 procent), gevolgd door de voorgesneden, kant en klare peen (bijna 15 procent).