Het gaat goed met de kersenteelt in Nederland. Zowel het areaal als het aantal gespecialiseerde teeltbedrijven neemt sinds begin deze eeuw jaar op jaar toe.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de voorlopige Landbouwtelling 2024 komt het totale areaal kersenteelt uit op bijna 560 hectare. Dat is 10 hectare meer dan vorig jaar, maar 120 hectare meer dan tien jaar geleden. En ten opzichte van 2000 is het zelfs bijna een verdrievoudiging.
Ten onder aan de Grieken
In de jaren 90 ging de kersenteelt bijna ten onder door de import van veel goedkopere kersen uit Zuid-Europa. Eerst Spanje en daarna Griekenland konden toen als nieuwe lidstaten van de Europese Unie makkelijker product naar hier brengen.
De introductie van nieuwe kersenrassen zoals Kordia en Regina, die grotere en donkerdere kersen opleveren dan wat we uit Zuid-Europa gewend waren, bracht de Nederlandse kers terug in de belangstelling van zowel telers als consumenten. Als een van de weinige echte seizoenproducten wordt de kers net als de asperge relatief veel direct gekocht bij de teler.
Meer fruittelers met alleen kersen
Opvallend is ook dat het aantal telers dat alleen kersen teelt en geen ander fruit sinds 2010 stabiel tot licht groeiend is. Het gaat nu om 120 bedrijven, op een totaal van 339 bedrijven dat kersen teelt. Het totaal aantal fruittelers met kersen piekte in 2014 op 394 waarvan 105 met alleen kersen. Die gespecialiseerde bedrijven betelen doorgaans ook een groter areaal dan het gemiddelde per teler van 1,64 hectare.
Moeilijk weer en last van fruitvlieg
Vorig jaar en dit jaar hadden de telers het overigens wel moeilijk met vooral de vroegere kersenrassen. Vorstschade in 2023 en te veel regen dit jaar zorgden voor moeilijke teeltomstandigheden. Dit jaar was ook de zeer laat bekend gemaakte vrijstelling voor het bestrijden van de suzuki-fruitvlieg met Tracer en Exirel een stressmoment bij de telers. De onzekerheid of er volgend jaar oplossingen komen voor deze vooral voor kersen moeilijke plaag kan een rem zetten op de groei.