Is er over tien jaar nog andijvie in kropvorm in de supermarkt verkrijgbaar? Snijden we dan zelf nog weleens snijbonen of is alles wat aan snijbonen wordt verkocht al gesneden? Zien we in 2035 alleen nog maar verspakketten in het winkelschap met panklare groenten?
De Nederlander geeft steeds meer de voorkeur aan fysiek en mentaal gemak bij het bereiden van groenten. In 2030 valt de helft van de volwassen bevolking onder de gemaksgeneratie. Deze generatie, ook wel Generatie Z en Millennials genoemd, is in 2030 18 tot 50 jaar. De snelle leefstijl, gaan voor gemak en genieten zijn kenmerken van deze groep.
Er wordt vrijwel geen tijd meer genomen om te koken waarbij de consument kiest voor snel en simpel. Dit is trouwens ook de titel van het nieuwe kookboek van Jamie Oliver: “We koken niet meer, we warmen op.” Panklare groenten passen perfect binnen deze ontwikkeling.
Koppositie vasthouden
Nederlanders zijn wereldkampioen in gesneden groenten. Deze koppositie zullen we nog wel even vasthouden gezien de grote verschillen ten opzichte van andere Europese landen. In Nederland komt 36% van de consumentenuitgaven aan groenten voor rekening van panklare/gesneden groenten. In Duitsland gaat het om 5%, in Frankrijk wordt een aandeel van 8% gehaald, terwijl het om 13% bij onze zuiderburen gaat. Nederlanders omarmen het niet te hoeven snijden van groenten ofwel fysiek gemak.
Mentaal gemak wordt ingevuld door verspakketten waarbij je als consument wordt geholpen een maaltijd te bereiden en je hoeft niet alle ingrediënten los bij elkaar te zoeken. Binnen de verpakketten zijn de verspakketten met gesneden groenten in opmars. In 2023 is de verkoop van gesneden verspakketten verdubbeld en in 2024 tot september ging in gewicht gemeten 20% meer langs de kassa. Er is sprake van een breed assortiment dat nog altijd uitbreidt.
IJsbergsla voert ranglijst aan
Op het gebied van gesneden groenten is er voor elk wat wils te krijgen in de supermarkt. De top-3 categorieën binnen planklare/gesneden groenten zijn kookgroenten, roerbakgroenten en slapakketten. In omzet uitgedrukt voert ijsbergsla in de Nederlandse supermarkt de ranglijst aan van meest verkochte gesneden groenten. Italiaanse roerbakgroenten en spinazie maken de top-3 compleet. Er zijn producten in de supermarkt waarvan de verkoopomzet van de gesneden variant hoger ligt dan die van de ongesneden. 85% van de verkoopomzet van andijvie betreft kant en klaar gesneden andijvie in een zak. Bij ijsbergsla gaat om driekwart. Ongewassen spinazie wordt steeds moeilijker te vinden in het schap en rode bieten zijn steeds meer geraspt of in blokjes te koop.
Wie koopt het niet?
Blijven er nog kopersgroepen achter in de aankoop van gesneden groenten? Nou eigenlijk niet. Ook in de boodschappenkar van gepensioneerden, die opgegroeid zijn in een tijd van langer in de keuken staan dan nu, is veelvuldig een zakje met panklare groenten te vinden. Op jaarbasis koopt 99%(!) van alle huishoudens in Nederland regelmatig gesneden groenten. Verspakketten doen het bovengemiddeld goed bij gezinnen met kinderen. Alleenstaanden zijn dol maaltijdsalades, terwijl vers gesneden fruit het toch vooral moet hebben van de wat oudere koper. In 2024 tot en met augustus viel de verkoop van gesneden groenten in gewicht 1% lager uit dan een jaar terug. De verkoop van gesneden fruit loopt wat moeizamer dan die van gesneden groenten. In zowel 2023 als 2024 daalde de verkoop. In tijden dat alles duurder wordt in de winkel laat de consument wat vaker gesneden fruit links liggen. Alhoewel, de verkoop van gesneden mango stijgt. Zijn we dan toch wat selectiever geworden in de keuze voor gemak?