Doorgaan naar artikel

Nederland plots grote kersenleverancier Duitsland

Nederland heeft in 2023 een grote stap gezet als kersenleverancier van Duitsland. Het is Italië voorbij en net achter Griekenland en Spanje de vierde leverancier geworden. Dat is vooral aan handel te danken.

Waar komt de groei van de Nederlandse kersenpositie vandaan? Nederland leverde in 2023 circa 5.032 ton kersen aan Duitse afnemers. Dat was nog 1.948 ton in 2022. Wel is Nederland daarmee Italië voorbij gestreefd als vierde leverancier aan Duitsland. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Statistisches Bundesamt.

Het succes moet aan handel worden toegedicht. Zoveel produceren Nederlandse telers niet eens bij elkaar. Wereldmarktleider Chili poogt in de winter meer van zijn groeiende kersenproductie via Nederland op de Duitse markt te krijgen. Dat gaf exportorganisatie ProChile al in 2022 aan. Dat lijkt in deze cijfers zichtbaar te worden, maar kan niet worden geverifieerd. Chili wordt in ieder geval door de Duitse statistici niet als herkomstland weergegeven in de statistieken, maar staan mogelijk als Nederlandse doorvoer te boek. Chileense kersen kunnen tariefvrij ingevoerd worden in Europa. 

Stabiel Nederlands areaal kersen

Nederland is in kersenteelt een kleine speler. Met 560 hectare op 340 bedrijven komt Nederland nog lang niet in de buurt van de top tien kersenproducenten in Europa. Dat areaal en aantal bedrijven is opvallend stabiel, maar beperkt. Duitsland staat zelf op nummer 9 van kersenlanden met een – qua oppervlakte –  tien keer zo grote teelt als Nederland (5.700 hectare). Toch heeft het land een zelfvoorzieningsgraad van 28%. Het zijn vooral Turkije, Griekenland en Spanje die veel produceren en leveren aan Duitse afnemers.

Dat Nederlandse kersen een kleine rol hebben op de Duitse markt is te zien aan de marktaandelen. Nederland heeft een marktaandeel van 3%, vrijwel even groot als België. Duitse telers hebben nu (week 30) 52% van de eigen markt in handen. Turkije is met 30% wel de grootste buitenlandse leverancier van grove kersensoorten. Polen volgt met 12%.

In Nederland geteelde kersen zijn wel een lekkernij op de Duitse markt. Met € 8 per kilo in de Duitse groothandel wordt het meest betaald voor Nederlands product in week 30. Belgische grove kersen doen het nog beter dan Duits product, blijkt uit verkoopprijzen op groothandelsmarkten.

Duitse oogst schommelt per deelstaat

Duitsland verwachtte voor dit jaar een 4,4% grotere zoete kersenoogst. De oogstramingen laten echter aanzienlijke regionale verschillen zien. Late vorst tijdens de bloeiperiode en het regenachtige voorjaar leidden in sommige gevallen tot aanzienlijke schade aan de boomgaarden, tot en met totale mislukkingen toe, zo schrijft het Duitse landbouwministerie BLE.

Volgens de eerste schattingen zal dit jaar in Baden-Württemberg in totaal 21.400 ton zoete kersen (+55,7% ten opzichte van het voorgaande jaar) worden geoogst op een teeltoppervlakte van 2.600 hectare. Fruittelers in Nedersaksen verwachten een oogstvolume van 3.400 ton op 500 hectare bebouwd areaal, een derde (-32,4%) kleinere oogst dan in het voorgaande jaar.

Dat wordt niet goed gemaakt met de prijzen. In de laatste drie weken liggen deze op het hoge niveau van 2023, maar in de weken ervoor bleef de prijs daar duidelijk bij achter.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin