Doorgaan naar artikel

‘Nederland onderschat de paprikasnuitkever enorm’

Nederlandse telers en de verantwoordelijke instanties nemen niet voldoende maatregelen om de paprikasnuitkever in een keer uit te roeien, waarschuwt adviseur Tineke Goebertus van Vortus Greenhouse Consultants vanuit Canada.

Nederlandse telers en de verantwoordelijke instantie NVWA verwachten volgens Goebertus veel te veel van de chemische bestrijding. “Maar de hygiëne komt eerst. In 19 van de 21 dagen van zijn levenscyclus is hij onbereikbaar voor chemische middelen. De paprikasnuitkever kan in gevallen bloemknoppen en paprikavruchtjes zitten. Als die niet opgeruimd en vernietigd worden heb je al twee of drie generaties in de kas voordat je doorhebt dat hij er is.”

Nederlandse telers staan er niet om bekend dat ze hun kas steeds mooi schoon houden. In het geval van paprikasnuitkever kan dat ernstige gevolgen hebben. “Bij een aantasting heb je al gauw een verlies van 5 kilo per vierkante meter en veel meer als de eerste aantasting vroeger is.” Het opruimen van de gewasresten naar composteringsbedrijven is in de tijd van de teeltwisseling een extra risico. “Ik weet zeker dat je in het Westland nu paprika’s langs de weg kunt vinden.” Dat NVWA pas twee weken na het inzamelen van feromoonvallen actie onderneemt op de vondst van paprikasnuitkevers erin vindt Goebertus een bewijs dat ook deze instantie onvoldoende de ernst  van de situatie uitstraalt. “Maar ik vind het ook onbegrijpelijk dat de teler zelf niet gekeken heeft. In de Verenigde Staten en Mexico zijn er hele gebieden waar geen kaspaprika meer geteeld kan worden vanwege de aanwezigheid in de vollegrondsteelten.”



Taai beest


Mensen die beweren dat de snuitkever wel zal doodvriezen, geven volgens haar valse hoop.  De kever kan lang zonder voedsel en kruipt weg voor de kou. “Sinds 2010 komt hij ook in Ontario voor, waar het soms weken aaneen 15 graden vriest.” Bij proeven naar aanleiding van een eenmalige besmetting in 1992 in Brits Columbia bleek hij 24 dagen bij 2 graden te kunnen overleven zonder voedsel en 48 dagen met voedsel. Bij 27 graden overleeft hij nog zeker 7 dagen. “Je moet dus eerst zorgen dat alle gewasresten nauwkeurig worden opgeruimd en vernietigd. Daarna moet je de kas minstens 10 dagen op 20 graden houden en dan elke 3 of 4 dagen een chemische bestrijding uitvoeren. Op een voorlichtingsavond voor paprikatelers werd dit scenario aan paprikatelers gepresenteerd. Er waren erbij die niet eens bereid waren de kas een dag langer warm te houden. Onbegrijpelijk.”



Zorgen om schoon begin


Zonder de juiste instelling en gepaste maatregelen is de kans groot dat de snuitkever volgend seizoen al vroeg de kop opsteekt, vreest Goebertus.

Het beste scenario voor paprikatelers in Nederland is op dit moment:

1) hang feromoonvallen op en controleer ze regelmatig

2) zorg ervoor dat er geen paprikavruchten van buiten op het bedrijf komen

3) zorg dat ook medewerkers geen paprika’s meenemen in hun lunchtrommel

4) werk zo hygiënisch mogelijk, kijk kritisch naar bloemrui en vruchtval

5) verzamel informatie om zo snel mogelijk schade te herkennen en zorg voor goede scouting

6) doe niet geheimzinnig als je paprikasnuitkever vindt, stel ook je omgeving op de hoogte en neem snel maatregelen

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin