Doorgaan naar artikel

Nederland blijft in laag interventietarief tomaat

Voor het grootste deel van het Nederlandse tomatenseizoen geldt definitief het lagere interventieprijsniveau.

De commissie verhoogt de tomatenprijs bij interventie van 7 naar 18 cent, maar doet dat alleen voor de periode 1 november tot 1 juni. Een voorstel van de Europese Commissie – waartegen uit Nederland bezwaar bestond – is aangenomen.

Vanaf 1 juni blijft de prijs nu op 7 cent per kilo steken. Dat is om fraude met industrietomaten in Zuid-Europa te voorkomen, maar die maatregel raakt Nederland. Bij een crisis als Ehec lopen telers zo een belangrijk deel van de marktvergoeding mis, terwijl het Spaanse seizoen wel in de hogere interventieperiode valt en de Spaanse kostprijs nog lager is dan de Nederlandse. De Nederlandse interventieprijs kan wel hoger uitvallen als Nederland toestaat interventiepartijen te verdelen via voedselbanken. LTO heeft daarvoor gepleit.

Ook voor peer en aubergines verhoogt de Europese Commissie de interventieprijs. Voor aubergine zou dat op 15,19 cent uitkomen per kilo, bijna 10 cent meer dan nu het geval is. Voor bloemkool en appels blijft het ophoudniveau gelijk. De ophoudprijs gaat wel omhoog voor druiven, abrikozen, nectarine, perzik en meloen.

Vertegenwoordigers van Nederland en België wijzen erop dat het niet gaat om een minimumprijs. Landen bepalen zelf of ze interventie toestaan. De betaling komt uit het actiefonds, dus telersverenigingen betalen de helft van de uitbetaalprijs. Dat hoeft niet als ze de producten weggeven aan liefdadigheid. Het is onduidelijk of dat in Nederland betekent dat meer product naar voedselbanken zal gaan.

Nederland heeft het interventie-instrument in 2011 weer van stal gehaald om marktverstoring na de Ehec-crisis te verhelpen. Interventie kan alleen bij ernstige marktverstoringen worden ingezet in Nederland.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin